Förvaltaren Ned Naylor-Leyland på Jupiter Asset Management, med två decenniers professionell erfarenhet av råvarumarknaden och startare av en fond med penningmetaller, tror på större omsvängningar i räntenivåer och råvarupriser i vår.
I teorin ska investeringar i guld grundas på en pessimistisk inställning till utvecklingen i samhällsekonomin generellt. Man kan se en valutas värde som en indikation på utvecklingen, högre värde ger signalen om bättre utveckling, och motsvarande sämre för fallet med lägre värde.
Den amerikanska centralbanken Federal Reserves (Fed) högräntepolitik har, sedan inflationen tagit fart, gett ett högre värde på dollarn, snarare av penningmarknadsskäl därför att fler investerare söker sig till ränteplaceringar i dollar, men detta motverkar då en guldprishöjning eftersom dollarnominerade tillgångar då ökar i värde gentemot guldet. Guldet avkastar förstås inte något i sig, utan ändras i värde beroende på hur andra tillgångar ändras i värde och efterfrågas relativt guld.
Fed kan svänga om
Fed:s prioritering har under en tid varit inflationsbekämpning, med hjälp av höga räntor. Ned Naylor-Leyland, förvaltare på Jupiter Asset Management, ser det som att Fed snart måste svänga om till lägre räntor för att i stället prioritera att häva lågkonjunkturen, och att guld då kommer att hamna i fokus och öka i pris som alternativ till andra tillgångar som lågkonjunkturen sänker i värde, rapporterar Privata Affärer.
Det kan nämnas att Fed själva i och för sig ser lägre inflation för sig, men inte att prioriteringen skulle behöva ändras eller att några lägre räntor står för dörren, enligt Forbes.
Ned Naylor-Leyland betonar också att en guldinvesterare bör tänka i termer av att investera just i fysiskt guld, för att skydda sig mot alla sorters negativa marknadshändelser. Att äga guld via ombud är att ta del i det ombudets marknadsrisker, vilket går emot grundidén med guldinvesteringar.