Fox News vill tysta Tucker Carlson

Den amerikanska nyhetskanalen anklagar sin före detta programledare, den omåttligt populäre och frispråkige Tucker Carlson, för att ha brutit mot sitt kontrakt. Gensvaret är att stämningen hotar hans grundlagsskyddade yttrandefrihet.

Tucker Carlson bröt mot sitt kontrakt med Fox News när han lanserade sitt nya program på Twitter. Det hävdar åtminstone nyhetskanalen, som själva var de som lät avskeda honom för att blidka företaget Dominion (som tillverkar de röstmaskiner som anklagats för delaktighet i valfusk) efter att ha gått med på en förlikning om förtal, rapporterar Axios.

Det var under onsdagen som Carlson släppte det första avsnittet av sitt nya program, vars lansering Frihetsnytt skrev om. Där pratar han om dammsprängningen som ägt rum i södra Ukraina, vem som kan tänkas vara skyldig, samt att media bestämt sig för var ansvaret ligger.

Vem bröt egentligen kontraktet?

Enligt Fox News chefsjurist Bernard Gugar innebar kontraktet mellan kanalen och Tucker Carlson att den senares tjänster och framträdanden var exklusiva för Fox News och att han inte får göra egna framträdanden på vare sig internet eller streamingtjänster. Genom att ha avskedat honom försöker nu kanalen därmed sätta munkavle på honom. Avtalet ska gälla till 2025, enligt källor till Axios.

Carlsons egna advokat betraktar detta som ett sätt att censurera hans klient och en inskränkning av hans rättigheter enligt första grundlagstillägget.

Dessutom ska det ha varit Fox News som först bröt mot kontraktet när de gick med på en förlikning med Dominion, där skulden lades på Tucker Carlson, för att denne informerat om de anklagelser som funnits mot röstmaskinerna. Detta hade han blivit försäkrad att så inte skulle ske.

Det återstår att se om Fox News kommer vara lika villiga att ingå en förlikning med Carlson som de var med Dominion.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter