FRA-chef tar över på NOA

Den nya chefen för NOA som tar över när Linda Staaf får ospecificerade arbetsuppgifter, är chefen för kontraterrorism på övervakningsmyndigheten FRA, Charlotta Höglund.

Frihetsnytt har skrivit om de många turer som pågått kring underrättelsechefen för Nationella operativa avdelningen (Noa) inom polisen, Linda Staaf. Det var tänkt att hon skulle gå vidare till en ny tjänst på Justitiedepartementets polisenhet vid årsskiftet, men som Frihetsnytt tidigare skrivit, kommer hon att bli kvar på NOA.

Det är dock inte på sin chefspost som hon kommer att sitta, utan ska få andra, okända arbetsuppgifter.

Den som tar över blir Charlotta Höglund, som varit chef över kontoret för kontraterrorism på övervakningsmyndigheten Försvarets Radioanstalt (FRA), rapporterar SVT.

FRA ser dig

Sedan den 1 januari 2009 har den så kallade FRA-lagen gjort det möjligt att bedriva signalspaning på kabelburen trafik som passerar Sverige. Politikerna påstod att FRA inte skulle få avlyssna vanliga svenskar och informationen skulle inte delas med främmande makt.

Men så släppte visselblåsaren Edward Snowden 2013 information om den amerikanska statens omfattande spionage mot andra länders medborgare inom ramen för National Security Agency (NSA). Det framkom snart att Sverige hade använt sig av deras program och delade avlyssningsinformation med USA, som man hade fått genom FRA.

Mycket är inte känt om NOA:s blivande underrättelsechef, men man får utgå från att hon är van vid att samla in underrättelser.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter