Frågorna som aldrig ställs

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Texten nedan publicerades ursprungligen på Folkungen. Den återges här med deras godkännande.

Jag tittade på Kvartal på tisdag kväll och såg Jörgen Huitfeldts intervju med statsminister Ulf Kristersson. Formatet var bra och Kristersson fick tala till punkt utan att bli avbruten. Problemet var som vanligt frågorna, eller snarare, bristen på frågor.

När det gäller invandring och migration och när journalister intervjuar ansvariga politiker, följer de alltid samma skript och manus som är minst 20 år gamla. Det är en upprepning av samma gamla teater efter samma gamla manus. Det är repris på repris på repris. Kristersson svarar avslappnat och automatiskt. Han har hört samma frågor hela sitt politiska liv och kan svaren utantill. Kristersson vet också att journalisten som intervjuar honom är på samma sida. De följer samma manus. Kristersson är trygg med att aldrig få en svår och besvärlig fråga.

Skådespelarna bryr sig inte om buropen från publiken. Det är hejaramsorna från de andra skådespelarna som är viktigast. Journalisterna vet att om de avviker från manuset, åker de av scenen illa kvickt och tappar inkomst och status.

Det finns frågor som borde ställas, men som aldrig ställs. Huitfeldt uppgav till exempel att Sverige delade ut över 140 000 uppehållstillstånd 2022 och frågade Kristersson om det var långsiktigt hållbart. Kristersson gav som vanligt inövade och automatiserade politiskt korrekta svar utan några rationella följdfrågor om Sveriges resurser eller kapacitet.

Huitfeldt borde rimligtvis ha frågat Kristersson hur många nya läkare, sjuksköterskor, lärare, tandläkare och poliser som krävs för att möta behoven hos 140 000 människor. Hur många nya vindkraftverk, värmeverk, vattenverk, reningsverk och bostäder behöver byggas för att tillgodose resursbehoven? Om inget görs, vilka konsekvenser kommer det få för den befintliga befolkningen? Hur mycket längre blir vårdkön om inga nya läkare och vårdpersonal tillförs? Hur lång tid tar det att utbilda exempelvis 500 nya läkare utöver nuvarande utbildningsnivåer? Hur många människor kommer att dö i vårdkön på grund av resurs- och kapacitetsbrist? Folktandvården tar inte längre emot vuxna patienter, varför är det så?

Det finns många frågor som borde ställas men som aldrig ställs. Så länge ansvariga politiker inte får svåra och rationella frågor som tvingar dem att ta ansvar i direktsändning, kommer samma gamla teaterföreställning spelas upp. Och bristen på resurser och kapacitet kommer fortsätta plåga svenska befolkningen.

Sam Gunnarsson
Örnsköldsvik

För fler liknande texter, besök Folkungen.

Bild: Sam Gunnarsson

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter