Framåt för tjeckisk opposition

Missnöjda tjecker fick äntligen gå till valurnan

I de tjeckiska kommunvalen går oppositionspartiet ANO, ledd av den förre premiärministern Andrej Babis, framåt.

Under fredagen och lördagen gick tjeckerna till valurnorna i över 6000 kommuner för att välja vem som ska leda på lokal nivå.

Reuters rapporterar att det var först under söndagsmorgonen som resultatet kunde presenteras, på grund av ett komplicerat system i röstfördelningen.

Oppositionspartiet ANO (Akce nespokojených občanů, sv. ”Åtgärder för missnöjda medborgare”), ledd av den tidigare premiärministern Andrej Babis, gick starkt framåt och vann i 17 av de 21 stora städerna. I Prag och Brno kom man på andra plats efter den styrande regeringskoalitionen, som består av premiärministern Petr Fialas parti ”Medborgerliga demokrater” och Kristdemokraterna.

Första omgången till parlamentet

Tjeckerna röstade även i den första omgången till parlamentets övre kammare, där nästa omgång kommer att hållas nästa helg. I andra omgången kommer ANO att tillhandahålla 17 kandidater, regeringskoalitionen 19 kandidater, medan resten kommer att fördelas mellan de mindre partierna.

Liksom många andra länder i Europa har Tjeckien drabbats av energikris och inflation, vilket ledde till en enorm demonstration i Prag tidigare i september, där deltagarna även tog ställning mot EU och Nato.

”Euro-opportunism” och flyktingmotstånd

Babis har flera gånger positionerat sig som en motståndare mot Euron och alltför stort inflytande över tjeckisk inrikespolitik från EU.

Han ska dock ha svängt angående euron och öppnat för att den skulle kunna införas i Tjeckien om ekonomin var i tillräckligt god balans, vilket fått kritiker att klassa honom som ”Euro-opportunist”.

Under sin tid som premiärminister tog han ställning för att EU måste stärka sina gränser för att stävja massinvandringen. Detta kunde endast göras om det fanns en gemensam plan för hela EU, något som den tjeckiska regeringen var villig att ta fram.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter