Söndagen den 9 oktober var det val i den tyska delstaten Niedersachsen. Valet blev en framgång för det nationalistiska partiet AfD (Alternative für Deutschland). Partiet ökade från 6,2 till 10,9 procent.
Partiet Alternative für Deutschland (AfD) bildades 2013 och har suttit i det tyska nationella parlamentet Bundestag sedan 2017. Sedan början av 2020 har det gått dåligt för partiet. I nio delstatsval samt även i det nationella valet har man backat. Så sent som den 8 maj i år åkte AfD ut ur delstatsparlamentet i Schleswig-Holstein – partiet klarade inte 5 procentspärren. Vad berodde detta på?
Efter ett par tunga år går det uppåt
AfD hade starka framgångar under åren 2014-2019, partiet profiterade på sin kritiska hållning till migrantkrisen.
Från våren 2020 var Covid-19 i fokus, AfD vägrade gå med på stränga inskränkningar samt olikbehandling baserat på vaccinstatus. Detta kan ha gjort att massmedia kunde presentera partiet som ”oansvarigt.” I februari 2022 blev Ukraina invaderat av Ryssland och nu blev AfD anklagat för att stå Ryssland nära.
Inflation och energikris har drabbat Tyskland hårt och här har AfD uppfattats som ett trovärdigt alternativ. Opinionsundersökningarna har vänt uppåt och valet i Niedersachsen bör ses som ett bevis på att trenden har vänt.


Inte ett kappvändarparti
Niedersachsen får troligen en röd-grön regering härnäst. Det tyska miljöpartiet gick starkt fram, men det liberala partiet FDP åker ur delstatsparlamentet – de fick endast 4,7 procent och är därmed under 5 procentspärren.
AfD är generellt starka i östra Tyskland, framförallt i Thüringen och i Sachsen, där man enligt de senaste opinionsundersökningarna kan bli det största partiet.
AfD skiljer sig tydligt från Sverigedemokraterna, bland annat genom att man i betydligt mindre grad anpassar sig till andra partier. Man har sagt klart och tydligt nej till vaccinpass, hårda Covid-restriktioner samt sanktioner mot Ryssland. Partiet menar att sanktionerna mot Ryssland har varit mest skadliga för vanligt folk i Tyskland, medan Ryssland har klarat sig bra.
Skribent: Oscar Overgaard