Framtidens ”klimatsmarta” öl tillverkas av avloppsvatten och urin

Singapore har lanserat ”världens mest klimatvänliga öl” gjord av återvunnen urin och avloppsvatten

Ett bryggeri i Singapore har tagit klimatomställningen till en helt ny nivå genom att använda urin och avloppsvatten för att producera alkoholhaltiga drycker. Den nya ölen ”NEWBrew” lanseras som ett försök att göra sällskapsdrycker mer klimatvänliga. I marknadsföringen, som riktar sig främst till befolkningssegment med utbredd klimatångest, presenteras den nya drycken som världens ”Most Eco Green Beer”. Detta är inte den första ölen i världen som är gjord av urin och avloppsvatten, men det är det första i Singapore.

Det råder en brist på dricksvatten på många platser i världen, däribland i Sydostasien – vilket motiverar många olika branscher att vara innovativa med sina produktioner. Det lilla landet Singapore tar därför på sig ett stort ansvar för att rädda planeten genom att använda sina slaskprodukter till att producera sällskapsdrycker. Ett sekundärt motiv bakom lanseringen av den nya drycken påstås vara att öka medvetenheten om klimatproblem.

”NEWBrew” är gjord av ”NEWater”, återvunnet från avloppsvatten som även innehåller olika former av mänskligt avfall såsom urin, men det filtreras såklart och behandlas på ett sådant sätt som vanliga reningsverk också gör. Innan avfallet förvandlas till nytt vatten går det igenom rigorösa tester och flera omgångar av screening för att säkerställa att det är säkert att dricka.

Avfallet behandlas till ”mycket rent” vatten innan det används för att tillverka NEWBrew Tropical Blonde Ale. NEWBrew lanserades förra månaden som ett samarbete mellan Singapores nationella Vatten och Avfallsmyndighet, PUB, och det lokala bryggeriet Brewerkz, i samband med Singapores kampanjarbete med International Water Week.

Medan uppfinnarna av den unika drycken hävdar att deras nya öl bevisar att ”hållbart kan vara utsökt”, är användare på sociala medier inte lika övertygade. Det rena NYA vattnet påverkar enligt uppgift inte smakerna och aromerna av malt-, humle- och jäst i drycken. NEWBrew Tropical Blonde Ale beskrivs därför ha en fruktig smak med inslag av torkad ananas, ljust rostat bröd, mango, honung och mandarin. Ölen passar enligt utsago som bäst till exotiskt kryddade, gärna heta rätter av lamm- och nötkött.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter