Frankrike: 40 procent av Le Pen-väljarna kan rösta på vänstern i dag

Omkring 40 procent av Marine Le Pens väljare säger att de kommer att rösta på vänsterkoalitionen hellre än Macron i dagens andra omgång av Frankrikes parlamentsval

Idag, söndag, förutspås den andra omgången av Frankrikes parlamentsval bli en kapplöpning mellan vänsterblocket Nouvelle Union populaire écologique et sociale, NUPES, och Emmanuel Macrons mittblock, Ensemble Citoyens.

En opinionsundersökning som släpptes den här veckan har antytt att så många som 40 procent av väljarna som vanligtvis stödjer Marine Le Pens högerparti Rassemblement National, RN, har bestämt sig för att rösta på vänsterblocket NUPES, som leds av Jean-Luc Melenchon, för att förhindra att Macron vinner egen majoritet.

I förra veckans första omgång av parlamentsvalet, var Macrons Ensemble och NUPES bara en procentdecimal ifrån varandra i det totala antalet röster. Detta underblåste spekulationer om att Macron kanske inte kommer att kunna vinna ytterligare en parlamentarisk majoritet, vilket kan hindra hans förmåga att anta lagstiftning under sin andra mandatperiod som fransk president. Omfattande anklagelser om rösträkningsfusk har också präglat den första omgången av valet.

Enligt företaget OpinionWay, som publicerar opinionsundersökningen, visar deras egna prognoser att president Macron kanske inte kommer att kunna bilda en majoritet i det franska parlamentet och de uppskattar att Ensemble kommer att vinna mellan 275 till 305 platser, med 289 platser som det minsta som krävs för en majoritet.

Vänsterns populäre presidentkandidat Jean-Luc Mélenchon, som trots mångas förväntningar lyckats samla landets splittrade vänsterrörelse till NUPES-blocket, förutspådde redan att Macron och hans block inte skulle bilda en majoritet efter den första valomgången förra veckan och sa: ”Sanningen är att presidentpartiet är slaget och besegrat.”

Marine Le Pens Rassemblement National förväntas öka antalet platser från nuvarande åtta, som de haft sedan valet 2017, till mellan 20 och 45 platser. Le Pen kommer också att ställa upp i helgen i sin valkrets Henin-Beaumont. Trots att hon uppnådde en majoritet av rösterna i den första omgången, kräver det låga valdeltagandet att hon går vidare till en andra omgång.

Macrons regering har förgäves försökt utnyttja vänsterrörelsens tidigare splittring genom att kräva att varje enskilt vänsterparti som ingår i alliansen borde räknas separat. Men när frågan gick upp till Conseil d’État, Frankrikes motsvarighet till Högsta domstolen, fastslog denna att Macrons krav inte kan tillgodoses eftersom dessa skulle urholka landets vallagar. Därmed räknas vänsterkoalitionen som ett enda politiskt parti, vilket nu ligger till grund för kraven på att den första omgångens resultat ska räknas om.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter