lördag, 1 oktober, 2022

Frankrike: Extremvänstern huvudmisstänkta för kraftledningsattackerna

Åklagare misstänker att vänsterextrema grupper ligger bakom senaste tidens attacker mot kritisk infrastruktur i Frankrike

Franska åklagare i Grenoble har identifierat en grupp vänsterextremister som de mest sannolika gärningsmännen bakom sabotaget av en elektrisk ledning på en bro som skadades av en anlagd brand förra månaden. Brandattentatet på bron som korsar floden Isère nära staden Grenoble, ägde rum i april och ledde till att över 5 500 människor i den närliggande kommunen blev strömlösa eftersom bron innehöll kraftledningar som skadades under branden.

Inledningsvis fanns spekulationer om att vänsterextremister var kopplade till attacken efter att en anarkistsymbol hittades på platsen för en annan attack på en närliggande transformatorstation bara några dagar tidigare. Nu har åklagarmyndigheten i Grenoble formellt uttalat att extremvänstern är de mest sannolika gärningsmännen i fallet.

Brandskadorna har gjort bron instabil för biltrafik och den kommer sannolikt inte att öppna igen förrän i november, vilket drabbar 27 000 dagliga pendlare som tvingas hitta alternativa sätt att korsa floden Isère. Bron är däremot fortfarande öppen för fotgängare och cyklister. Om det visar sig att extremvänstern ligger bakom attacken skulle det bara vara den senaste sabotagehandlingen kopplad till anarkistisk aktivitet.

För två veckor sedan skars fiberoptiska stamkablar av i vad som antas vara koordinerade attacker mot fransk telekominfrastruktur, vilket ledde till stora internetavbrott och anslutningsproblem i stora delar av landet. Ingen organisation har tagit på sig ansvar för dessa omfattande attacker och hittills är ingen person misstänkt.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:05:00

Nyhetssändning 5 augusti

Franska folket blir av med avgift

00:04:57

Nyhetssändning 15 juli