Frankrike: Macron riskerar att förlora parlamentetsmajoriteten

Rekordlågt valdeltagande i första omgången av Frankrikes parlamentsval – 52.8 procent avstod från att rösta

Frankrikes president Emmanuel Macron kanske inte uppnår majoritet i det franska parlamentet efter rekordlågt stöd i söndagens första valomgång. Antalet nedlagda röster uppgick till 52,8 procent vilket är den markerar ett nytt lågvattenmärke i det franska folkets partipolitiska engagemang.

Den nyligen omvalde president Macrons block Ensemble! (Tillsammans!) fick 25,8 procent enligt prognoser från företaget Elabe efter att omröstningen för den första omgången av parlamentsvalet avslutades på söndagskvällen. Vänsterblocket, NUPRES, nådde något högre än Macrons kandidater på 26,2 procent, vilket underblåste spekulationer om att Macron kanske inte kommer att kunna vinna egen majoritet i valets andra omgång, som kommer att äga rum nästa söndag.

Totalt krävs 289 platser för att bilda en majoritet i det franska parlamentet och prognoser säger att Macrons Ensemble! kan få mellan 225 och 310 platser efter den andra omröstningen nästa vecka. En förlust av majoritetsstatus kan tvinga president Macron att förhandla fram lagstiftning från fall till fall eftersom han skulle behöva stöd från andra partier för att anta politiska förslag.

Vänsterns presidentkandidat Jean-Luc Mélenchon, ledaren för NUPES-blocket, kommenterade de första resultaten och sa: ”Presidentens majoritet är besegrad” och tillade: ”Sanningen är att presidentpartiet är slagna och besegrade.”

Populisten Marine Le Pen, ledare för National Rally och tvåan i årets presidentval, var nära att säkra en ren seger i sitt lopp i Henin-Beaumont med 54 procent av rösterna, men kommer att behöva gå till en andra omgång på grund av det låga valdeltagandet. Le Pens parti, som bara vann åtta platser vid Frankrikes nationella parlamentsvalet 2017, förväntas öka hennes partis närvaro i parlamentet till mellan 20 och 45 platser i år.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter