Frankrike utökar polisens mobila avlyssningsmöjligheter

Kriminella är numera skickliga på att ligga i framkant på teknikanvändning. Myndigheter ligger ofta lite efter. Frankrike är av olika orsaker ett land vars myndigheter ligger lite mindre efter än andra – men verkar också vara ett land som mer och mer lämnar sina flerhundraåriga traditioner av att garantera medborgerliga rättigheter, till exempel rätten till en privat sfär genom omfattande övervakning och avlyssning.

Frankrike har omfattande meriter att visa upp inom telekommunikation och krypto. Alcatel-Lucent, ett Ericsson-liknande franskt företag, hängde med länge i hård konkurrens ända fram till 2016, då det blev uppköpt av Nokia. Det stora genombrottet med knäckandet av EncroChat-tekniken och dess kryptografi, som kriminella använt i stor omfattning, nåddes av Frankrike år 2020. Svenska myndigheter gjorde ett mycket stort antal lagföringar med EncroChat-genombrottet som hjälp.

Nya öppningar för avlyssning

Kanske uppmuntrade av EncroChat-succén, lagstiftar nu Frankrike om utökad avlyssning och fjärrkontroll av medborgares tekniska utrustning. Det rapporterar Reclaim The Net. Noterbart är till exempel att det blir lagligt för polismyndigheter att slå på både mikrofon och kamera på medborgares utrustning utan att medborgarna vet om det, om spaning på utrustningens ägare pågår.

Förslaget har mött kritik från bland andra advokatsamfundet i Paris, som ser för sig att skyddet mellan advokat och klient kommer i fara, en grundsten i västerländska rättsordningar. President Emmanuel Macrons regering och lagstiftarna påstår att skyddet för den privata sfären kommer finnas kvar i och med att en domstol måste ta ställning till avlyssningen, och att bara misstankar om grova brott med straffskala på fem år och uppåt ska kunna göra avlyssningen tillåten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter