Fransk frihetsseger: Macrons covid-pass röstades ner

Jubel utbröt i Frankrikes parlament igår då regeringens förslag om förnyade covidpass gick i stöpet.

Omröstningen om regeringens ”hälsopolitiska” förslag, där bland annat ett covidpass ingick, slutade med seger för de tre stora oppositionspartierna Nationell Samling (högerpatriotiskt), Republikanerna (liberalkonservativt) och Det okuvliga Frankrike (vänsterpatriotiskt) mot den sittande regeringen med 219 röster mot 195.

Debatten före omröstningen uppges ha varit hätsk och ha kännetecknats av att ledamöter överröstat och buat ut varandra.

Nedröstningen av förslaget hälsades med högljudda jubelrop och stående ovationer från oppositionen. Filmer av jublet har fått stor spridning i sociala medier.

Förslaget anses vara den första stora prövningen för regeringens möjlighet att få igenom sina förslag efter att regeringspartierna tappade sin majoritet i parlamentet i valet i juni. Nederlaget är alltså ett extra hårt slag mot regeringens inflytande och den antas nu bli tvungen att få med sig minst ett oppositionsparti för att kunna få igenom några förslag alls.

– Regeringen kan inte göra allt med bulldozer som den gjort under de senaste fem åren, sade parlamentets vice talman Sébastien Chenu (Nationell Samling) till France Info igår.

Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne fördömde ”obstruktionen” och regeringen försökte göra en poäng av hur ”extremhögern” och ”extremvänstern” gjort gemensam sak mot förslaget.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter