tisdag, 27 september, 2022

Franska vänstern velar mellan Le Pen och Macron

Frankrikes vänsterväljare kan bli avgörande för vem som vinner valet

Några av Frankrikes vänsterväljare kämpar för att bestämma sig för hur de ska rösta i presidentvalet som kommer att få den sittande presidenten och före detta Rothschild bankiren Emmanuel Macron att nationalisten Marine Le Pen. Många röstade motvilligt för Macron under valet 2017, men den här gången är vänsterns kritik mot den sittande presidenten betydligt starkare.

Bland de vänsterextremister som gjorde upplopp mot Le Pens valframgångar i staden Lyon fanns en utbrett missnöje mot båda kandidaterna. Macron är knappast känd som en ”folkets man” och viktiga vänsterfrågor som klimatalarmism har inte varit prioriterade på dagordningen. Den vänsterextrema kandidaten Jean-Luc Mélenchon som kom trea i den första omgången av Frankrikes val med 22 procent. Inför den avgörande andra omgången har han uppmanat sina väljare att inte rösta ”för Macron” utan att rösta ”emot Le Pen”.

När det kommer till att förtydliga detta påstående har flera vänsterorganisationer uppgett att de vill att deras väljare rösta på Macron och därefter fortsätter att protestera mot hans styre. Enligt en intern opinionsundersökning bland Mélenchons 215 000 partianhängare svarade 37 % sa att de skulle rösta blankt i den andra omgången och nästan 29 % sa att de skulle lägga ned sina röster. Omkring 33 % sa att de skulle rösta på Macron medan möjligheten att välja Le Pen inte erbjöds av partiet.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

- Annons -

Liknande artiklar

Dokument om Macrons hemliga sexliv

00:05:00

Nyhetssändning 5 augusti

Franska folket blir av med avgift