Fri information – ett globalt hot enligt WEF

World Economic Forum oroas över att folk kan ta del av information som de inte styr över, vilket de kallar desinformation.

Just nu pågår maktkonglomeratet World Economic Forums (WEF) årliga möte i schweiziska Davos, dit världens rikaste och mäktigaste människor samlas för att kunna föra diskussioner utan någon transparens för de folk som politikerna ansvarar inför.

”Desinformation” är ett hot

Något som dock oroar organisationen är den stora tillgången på fri information som de inte kan censurera och därför kallar ”desinformation”. Inför årets möte har WEF tagit fram en rapport över globala hot, som organisationen säger sig vilja åtgärda.

Ett av dessa hot är just ”desinformation”, som placeras i samma klass som hyperinflation, naturkatastrofer och väpnade konflikter, rapporterar Reclaim the Net.

Lösningen: Mer makt åt finanseliten och mindre makt åt folket

WEF presenterar givetvis förslag på lösningar, vilket brukar innebära att mer makt och frihet flyttas bort från folket. Lösningen på deras problem med fri information är att använda artificiell intelligens (AI), kvantdatorer (som kan utföra mycket mer komplicerade beräkningar än vanliga datorer), samt bioteknik. Det ska möjliggöra uppspårning av sådant som anses var desinformation och nödvändiga åtgärder (vilket oftast innebär att ta bort inlägg och stänga av användare).

Tekniken utgör både hotet och lösningen för WEF. Tack den nya informationstekniken kan folk utbyta åsikter, tankar och kunskap, vilket ofta går på tvärs mot vad etablissemanget tycker. Därför anser WEF att staten (så länge det är en stat som har ”rätt värderingar”) från början måste ha kontroll över tekniken.

WEF:s rapport och lösning är ett hot mot yttrandefriheten

Det som gör rapporten problematisk är att någon eller några ska definiera vad som utgör ”desinformation” och därefter censurera detta. Problemet är att det som ena dagen avfärdas som ”desinformation”, kan nästa dag vara en bevisbar sanning. Det finns flertalet sådana exempel däribland historien om Hunter Bidens dator. Informationen kring detta var först desinformation och censurerades omfattande på Twitter, men visade sig senare stämma.

Den överhängande risken, vilket vid ett flertal tillfällen bevisats, är att dissidenter och oliktänkande kommer att censureras och stängas av från viktiga samlingsplatser på internet. Att finanseliten på WEF ska bestämma vad som är desinformation och utifrån det censurera internet är minst sagt oroväckande för individens grundläggande friheter.

Kommenter från WEF-experten

Frihetsnytt fick en kommentar från en expert på området World Economic Forum, Hans Erixon.

Lyssna på hela intervjun ovan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter