Frihetskampen fortsätter – Europas bönder i protest

Böndernas protester i Nederländerna sprider sig till Tyskland, Polen och Italien

Under föregående veckor har bönderna i Nederländerna protesterat kraftigt mot landets regering. Flera demonstrationer har hållits i olika städer, höbalar har eldats, vägar, vattendrag och hamnar har blockerats. Regeringen har svarat med att bekämpa bönderna med tårgas och gripanden och det har även rapporterats om att polisen skjutit skarpt.

Trots polisens hårda bemötande har demonstrationerna fortsatt i Nederländerna och nu sprider sig protesterna vidare i Europa. Tysklands, Polens och Italiens bönder följer nu Nederländernas exempel och protesterna tilltar. Under ett demonstrationståg i Polen skanderades budskap som ”Det räcker nu! Vi kommer inte låta oss bli rånade” och ”Vi arbetare kan inte betala för krisen som politikerna skapat”.

I Italien har bönder tagit sig ut på gator för att protestera mot regeringens elit som förstör deras familjeägda lantbruksföretag. Massorna skanderar budskap som ”Vi är inte slavar, vi är jordbrukare! Vi kan inte klara oss!”. Flera demonstrationer ställer krav på att avsätta den sittande regeringen som de anser ligger bakom böndernas situation.

Bönderna protesterar mot eliten

Bönderna protesterar mot lagar, klimatmål, ekonomisk kris och mot eliten som de anser ligger bakom böndernas situation idag. Protesterna började i Nederländerna efter att regeringen offentliggjort långtgående planer för att minska utsläppen av växthusgaser, men som i praktiken innebär att många bönder kommer tvingas stänga ner sina verksamheter.

Protesterna har sedan spritt sig och anledningarna till att bönder och vanligt folk ger sig ut på gatorna har blivit flera. En av de anledningar som nämns är att eliten i regeringarna utnyttjar den vanliga arbetarens hårda slit. Eliten anklagas också för att de skapar ekonomiska kriser genom ansvarslös politik som gynnar dem själva men som befolkningen får betala för.

Inspiration från Kanada och Freedom Convoy

En nederländsk bonde säger i en intervju att bönderna har inspirerats av Freedom Convoy i Kanada.

Nedan följer fler filmer från Twitter från protesterna:

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter