Frihetsseger: Handlare tänker INTE sluta ta emot kontanter

Svenskarna handlar inte mycket med kontanter, men nästan ingen vill avskaffa dem helt och över 7 av 10 handlare tänker fortsätta ta emot dem ”för alltid”. Det visar Svensk Handel i en ny undersökning.

Sverige är ett av världens minst kontanttäta samhällen – över 90 procent av alla transaktioner sker utan fysiska mynt och sedlar. Men samtidigt vill nästan inga svenskar avskaffa kontanterna helt, visar Svensk Handels undersökning.

88 procent av handlarna accepterar fortfarande kontanter i sin dagliga verksamhet. Vad mera är har endast 8 procent planer på att avveckla sin kontanthantering inom de närmaste fyra åren, medan över 70 procent inte tror att de någonsin kommer att sluta med kontanter.

– Årets undersökning visar att möjligheten till att betala kontant fortsatt är viktig för stora konsumentgrupper. Handeln ska finnas tillgänglig för alla och tar därför ansvar för att hantera kontanter när kontanthanteringen på andra håll monteras ned, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert inom betalfrågor på Svensk Handel.

Nilervall pekar även på att politikerna måste ta sitt ansvar för infrastrukturen kring kontanthantering, som Sverige i det närmaste har avskaffat.

Framgångsrik kamp mot storbankerna

Storbankerna har ett profitintresse i att avskaffa kontanterna – de tjänar på varje transaktion som sker över deras elektroniska system. Ett kontantlöst samhälle ger dessutom bankerna och överheten starkare kontroll över medborgarna.

Vissa politiker och opinionsbildare har också förespråkat kontanternas avskaffande – inklusive Svensk Handels förra vd Dag Klackenberg som förespråkade det i DN år 2009 tillsammans med den ökände kriminologen Jerzy Sarnecki och Finansförbundets ordförande Lillemor Smedenvall.

En motrörelse bildades i form av bland andra Kontantupproret.

Sedan dess har entusiasmen för ett kontantlöst samhälle svalnat betydligt. För tre år sedan visade undersökningar att 72 procent av folket vill ha kontanterna kvar även långt in i framtiden, och nu matchas det alltså av att samma andel affärsidkare tycker likadant.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter