onsdag, 7 december

Frihetsseger: Region Sörmland får smisk av JO för vaccinförföljelser

Region Sörmland får kritik av Justitieombudsmannen för ett Facebookinlägg där man uppmanat till att ”tagga” unga män som inte vaccinerat sig.

Det var i slutet av augusti förra året som Region Sörmland publicerade ett inlägg på Facebook:

”Känner du någon ung man som behöver påminnas? Tagga in i kommentarsfältet eller dela inlägget! Tillsammans minskar vi smittspridningen”, stod det i inlägget. Minst två personer hann taggas innan det togs bort efter nån vecka, uppger Dagens Medicin.

Många ansåg att denna uppmaning till angiveri inte bara var djupt osmaklig utan även ett brott mot GDPR. En av dem gjorde slag i saken och anmälde inlägget till Justitieombudsmannen.

Den här gången lönade det sig att protestera. JO ger nu anmälaren rätt och riktar skarp kritik mot regionens agerande.

”Jag utgår från att regionen i fortsättningen, innan ett inlägg publiceras i sociala medier, noggrant överväger vilka risker det kan tänkas medföra, till exempel i fråga om personuppgiftsbehandling”, skriver chefsjustitieombudsmannen Erik Nymansson.

Regionen har bett om ursäkt och säger sig vara i färd med att ”uppdatera sina rutiner” för sociala medier.

– Vi ville så väl och verkligen nå ut men här gick vi för långt. Jag vill passa på att be om ursäkt. Vi har dragit lärdom och ska inte göra om samma misstag, sa Maria Karlsson, kommunikationsdirektör i Region Sörmland, efter anmälan förra hösten.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar