Fullt krig i fredsrörelsen

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen ”pausar” frågan om huruvida svenska vapen ska sändas till Ukraina. Även den tyska fredsrörelsen befinner sig i fritt fall efter att man misslyckats med bestämma sig för om man vill att Tyskland ska delta i Natos ställföreträdarkrig mot Ryssland.

Sveriges Radio (SR) försökte nyligen reda ut hur Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, grundad 1883, ställer sig när Sveriges regering – för första gången sedan föreningen grundades – driver en riskfylld, krigisk utrikespolitik. Den statliga radiostationens uppgift visade sig hopplös. Föreningens ordförande, Kerstin Bergeå, lämnade efter 35 minuters förklarande de viktigaste frågorna obesvarade.

Vi såg att Sverige skulle kunna ta en annan roll och vara medlande part i konflikten. Men nu är vi där vi är, och vi har valt att inte ta ställning i frågan, sade Bergeå till SR.

Frihetsnytt har efterlyst vissa preciseringar från Kerstin Bergeå men ännu inte erhållit något svar.

Tyska massmedier marknadsför extremister

I den traditionella påskmarschen för fred i Berlin deltog enligt polisen 1500 personer, enligt arrangörerna 2000. I likhet med de hundratals demonstrationer som regelbundet hålls i hela Tyskland kräver man utträde ur Nato och att regeringen ägnar sig åt fredsförhandlingar istället för att ta ställning i, och framförallt inte skickar vapen till Ukrainakonflikten.

De tyska TV-nyheterna (Tagesschau) ägnade sin mesta uppmärksamhet åt att beklaga att fredsrörelsen har ”splittrats”. Detta är emellertid mindre sant i Tyskland än i Sverige – statstelevisionen kunde inte hitta någon nämnvärd del av fredsrörelsen som instämde med regeringen och ville sända vapen till Ukraina.

Allt som Tagesschau hade att visa för att stödja sin tes var högst tio personer (tillhörande organisationen Geradedenker) som planerade att väsnas och vara störande i utkanten av fredsdemonstrationen. De ansåg nämligen att det pågående kriget först måste vinnas av rätt sida innan det kan bli tal om fred. Innan dess skulle påskkmarschen vara ”i röven” som det uttrycktes på ett plakat.

Motdemonstration mot fred. Foto: ”Geradedenken” via Twitter

Statstelevisionen publicerade en intervju med Christian Mast, arrangör till motdemonstrationen. Detta gjorde man redan på fredagen med en uppenbar förhoppning att hjälpa honom samla trupperna.

Alla viftar med fredsflaggor, förklarar Mast för reportern. Den kvinnliga journalisten tvingas själv förtydliga: ”Vänsterpartister och DDR-nostalgiker kommer att möta antisemiter och högerextremister på påskmarschen”.

En annan kameravinkel på den av statstelevisionen marknadsförda stillastående motdemonstrationen. Foto: Geradedenken (rak-tänkarna) via Twitter.

Organisationens Twitterkonto visar en föga folklig och måttligt tysksinnad inställning hos Geradedenker som den tyska statstelevisionen ställer sina förhoppningar till. Föreningens motto är Pro science. Anti populism, right-wing politics & conspiracy theories.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Det var vettiga frågor Carl ställt. Och jag förstår att Carl/Frihetsnytt inte fått svar.
  Jag tänker realistiskt …det måste bli en förhandling . Ukraina kan inte vinna och vi svenskar har inget intresse av att atommoln passerar över landet .
  Finland blev överfallna av det kommunistiska Sovjetunionen som ville påtvinga andra sin ideologi. Finland påtvingades en förödmjukande fred -men bet i det sura äpplet och vände det en fördel senare…Ryssarna köpte allt finnarna hade att sälja.
  Ukraina kan få fred bums om man deklarerar att man struntar i Nato och slutar prata om EU.
  Mitt förslag är att dom omstridda områdena Luhansk och Donbass förklaras neutrala och avmilitätiserade ..
  Och Krim fortsätter vara en del av Ryssland.
  Som jag sagt förr : Vem vill köpa Ukrainas ost , smör ,ägg osv ??? Eu ?? Absolut inte ..Nato/USA ?? Knappast !!!
  Ukrainas naturliga handelspartners är deras grannar.

 2. Jag fick svar faktiskt, med swischnummer för den som vill lämna ett bidrag till Kerstins kraftfulla opinionsbildning, som givetvis endast förekommer på kontorstid.

  Hej och tack för ditt mejl!
  Jag är på påskledighet, så svar på mejl under den tiden kommer ta längre tid.
  Under påsk har vi mindre bemanning än vanligt.

  Vänliga hälsningar,
  Kerstin
  Ordförande Svenska Freds och Skiljedomsföreningen


  Kerstin Bergeå
  Ordförande
  Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen /
  Swedish Peace and Arbitration Society
  Polhemsgatan 4
  112 36 Stockholm, Sweden
  070-954 05 13
  Vi vet att det går.
  Motvikt till militär upprustning och väpnade konflikter sedan 1883.
  Swisha en gåva till nummer 901 08 51 och var med Svenska Freds i kampen för hållbar fred i världen.

  http://www.svenskafreds.se
  http://twitter.com/svenskafreds
  http://www.facebook.com/svenskafreds

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter