tisdag, 27 september, 2022

Fyra örlogsfartyg från NATO anländer till Finland för att ”visa sitt stöd”

Marinbesöken från NATO ger ett ”stödbesked” under Finlands ansökningsperiod säger försvarsministern och försvarsutskottets ordförande

Fyra NATO-krigsfartyg från USA, Tyskland och Frankrike har under helgen anlänt till Helsingfors hamn inför en planerad gemensam militärövning som ska äga rum i Östersjön. Finska marinens befälhavare Jussi Jasmen utfärdade ett uttalande vid deras ankomst och sa: ”Vi ser dessa besök som ett uttryck för solidaritet, och intresset för Finland har vuxit avsevärt på senare tid.”

Finska försvarsmakten beskriver förekomsten av NATO-fartygen som specifikt relaterad till landets kontroversiella ansökan om NATO-medlemskap tillsammans med Sverige. Östersjöområdets marinövningar började enligt uppgift i lördags:

Den två dagar långa övningen, som inleddes den 28 april, kommer att förbereda de finska fartygen för att delta i Natos svarsstyrkor 2022 och fokusera på ”motåtgärder mot minor och att arbeta i en multinationell ram”, heter det i uttalandet.

I beskrivningen av Natos ökade närvaro i Finland och i dess vatten citerades en militär befälhavare i finska medier på följande sätt: ”Enligt den finska flottan har intresset för Finland ökat. Besöken är ett tecken på stöd för Finland sedan landet ansökte om NATO-medlemskap. den 18 maj, sa skvadronchefen Jussi Jämsén.”

”Det är så vi ser det. Intresset för Finland har varit helt enormt. Vi uppskattar verkligen att de här fartygen besöker Helsingfors”, säger Jämsén vidare. Vad mer är att Finland har meddelat att de kommer att öka sitt deltagande i Natos militärövningar oavsett hur ansökningsprocessen fortlöper. De nya besluten har återigen orsakat varningar från Moskva riktade till Finland och Sverige som hotar om ”tekniska och militära” svar om vi går med i militäralliansen.

Viktigt var att Finlands försvarschef Antti Kaikkonen hade detta att säga: ”De nya övningarna är en del av förberedelserna för eventuella störningar från Ryssland under övergångsperioden mellan inlämnande av Nato-ansökan och medlemskapsgodkännande.”

Kaikkonen säger vidare: ”Vi stärker våra partnerskap under ansökningsperioden. Detta återspeglas bland annat i hur vi tränar lite mer med våra nära partners, och vi kommer säkert att se andra typer av besök i kommande månader.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:34

Nyhetssändning 26 september