G7-länderna kommer att förbjuda rysk guldimport

Joe Biden tillkännagav att G7 förbjuder guldimport från Ryssland i ett nytt försök att isolera den ryska ekonomin

På söndagen meddelade Biden-administrationen tillsammans med G7-toppmötet att de kommer att förbjuda rysk guldimport för att ”ytterligare ålägga Moskva ekonomiska kostnader för dess invasion av Ukraina.”

Joe Biden tillkännager beslutet att guldimport från Ryssland ska förbjudas kort efter att ha orsakat rekordstora energikostnader runt om i världen med sina dåligt implementerade ryska energisanktioner som har slagit tillbaka spektakulärt mot västvärlden. Importförbudet kommer att gälla guld som lämnar Ryssland för G-7-länder för första gången, och kommer att utställas av USA:s finansdepartement på tisdag.

”USA har lagt på Putin oöverträffade kostnader för att neka honom de intäkter han behöver för att finansiera sitt krig mot Ukraina”, twittrade Biden på söndagen, den första dagen av G7-mötet i Tyskland; ett formellt tillkännagivande väntas senare under toppmötet. ”Tillsammans kommer G7 att meddela att vi kommer att förbjuda import av ryskt guld, en stor export som drar in tiotals miljarder dollar för Ryssland”, tillade han.

Medan västerländska sanktioner för att straffa Ryssland i stort sett har stängt europeiska och amerikanska marknader för guld från Ryssland – världens näst största ädelmetallproducent – skulle G7-löftet markera ett totalt avbrott mellan Ryssland och världens två främsta handelscentra, London och New York, till stor del en rent symbolisk upptrappning.

Beslutet redan verkställt

Bedömare har varit snabba med att påpeka att beslutet i stort sett redan är verkställt. I mars tog London Bullion Market Association bort ryska guldraffinaderier från sin ackrediterade lista. Som ett resultat har guldhandeln mellan Ryssland och Storbritannien kollapsat till nästan noll sedan invasionen av Ukraina.

Dessutom förbjuder en verkställande order som undertecknades av Joe Biden den 15 april uttryckligen amerikanska personer från att delta i guldrelaterade transaktioner som involverar Rysslands centralbank eller dess finansministerium.

Även om raffinaderier inom G7-länder eller övriga västvärlden har kunnat importera ryskt guld direkt, har de flesta redan slutat göra det. Föreningen för schweiziska raffinaderier, som dominerar branschen, förnekade att dess medlemmar köpte guld från Ryssland efter att handelsdata visade att ryska ädelmetaller hade kommit in i landet.

Rysslands större handelspartners

Den officiella diskussionspunkten är att ”även om det inte drar in lika mycket pengar som energi, är guld en viktig inkomstkälla för den ryska ekonomin. Att begränsa exporten till G7-ekonomierna kommer att orsaka mer ekonomisk påfrestning för Ryssland när det utkämpar kriget.”

Det bakomliggande resonemanget har pekats ut som grovt felaktigt eftersom de största köparna av guld de senaste åren har inte varit G7-länder (USA, Frankrike, Kanada, Tyskland, Japan, Storbritannien och Italien), av vilka många istället har sålt stora delar eller rent av hela sina guldreserver samt har vägrat eller helt enkelt inte haft råd att fylla på dessa.

I stället har alla guldköp gjorts av centralbanker i länder som Indien, Turkiet och naturligtvis Kina, som dock har för vana att bara avslöja omfattningen av sin guldreserv varje decennium eller så. Dessa länder har tyst förberett sig för att göra vad Ryssland gör genom att aktivt underminera dollarns ställning som ”världsvaluta” och istället allokera kapital till motpartsfria tillgångar som guld. Kina har rent av hävdat att de byggt upp finansiella massförstörelsevapen vilka de vid behov kan rikta mot västmakterna.

När det gäller Ryssland har dess centralbank varit en storköpare av guld, inte säljare, och om något kommer Bidens G7-beslut göra guldmarknaden till den senaste som följer exemplet med energisektorn: billigare för ryska vänner och betydligt dyrare för Rysslands fiender.

Förväntade effekter

Biden-administrationens tjänstemän förväntas också komma med nya tillkännagivanden för att pressa Ryssland inför Bidens resa till Europa och det är möjligt att det kommer att komma fler tillkännagivanden utöver planen att förbjuda rysk guldimport.

Även här kan den förväntade effekten bli ett slag tillbaka mot västvärlden, särskilt om Biden beslutar sig för att även rikta in sig på övrig rysk metallexport. Till skillnad från guld, har exporten av andra metaller från Ryssland såsom koppar, nickel och palladium fortsatt oavbrutet under Ukrainakonflikten eftersom de ryska leveranserna helt enkelt är oersättliga för råvaruindustrin.

De bedömare som påpekat att Rysslands konflikt med västvärlden sannolikt bottnar i globalisternas försök att lägga beslag på ryska naturresurstillgångar kan mycket väl ha gjort en korrekt observation. När det gäller priset på guld, vad händer när den näst största guldproducenten i världen helt isoleras från den västerländska marknaden? Vi får reda på det om några timmar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter