Gamla designstilar återupplivas i Stockholm

Stuckatören Jonnie Rangse återskapar designstilar som var populära i lägenheter på 1700- och 1800-talet, men som renoverades bort under senare halvan av 1900-talet. Nu har dock statyer och friser återigen blivit populära och tack vare personer som Jonnie är dessa gamla stilar på väg tillbaka.

Som de mer välbärgade stockholmsborna hade det på 1700- och 1800-talet, vill nu alltfler av 2020-talets stockholmare också ha det i sina bostäder. Det märker Jonnie Rangse, grundare och vd för bolaget Stoneform Sweden Group, som specialiserar sig på utsmyckningar av fasader. Det rör sig om reliefer, statyer och balustradräcken med mera, som de har över 9 000 olika gjutformar för, rapporterar Dagens Industri.

Ett av företagets många specialområden är att återskapa många av de utsmyckningar som brutalt rivits ut under 1900-talets renoveringshysteri. Många av de utsmyckningar som dekorerade lägenheter och bostäder ansågs som överflödiga och togs bort. Det var en arkitektonisk kulturskatt som försvann och som nu Rangse och hans anställda jobbar för att återskapa.

Idag är det däremot många fastighetsägare som förstår värdet av att återskapa det som försvunnit. Dels påverkar estetiken själva känslan i ett boende, och att återskapa en fastighet till dess ursprungliga utseende bidrar även till att lyfta historien och knyta an dagens innehavare med de som bott där hundratals år tidigare.

”Vi försöker återskapa och skulptera fram all utsmyckning som en gång suttit på fasaden såsom pelare, balustradräcken, reliefer, överstycken och konsoler i form av blomhängen profilerade midjeband, socklar kapitäl, etcetera”, säger Rangse till DI.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter