Gammal kärnkraft kan inte omstartas – ny kan ta dess plats

Omöjligt att återstarta Ringhals nedlagda kärnkraftverk enligt Ringhals VD. Lösningen kan vara små modulära reaktorer.

I Tidö-avtalet mellan M, SD, KD och L överenskoms det bland annat att frågan om återstart av nedlagda kärnkraftverk ska prövas. Nu går dock VD:n för anläggningen i Ringhals ut och konstaterar att detta i hans anläggnings fall i praktiken är omöjligt att genomföra. Nedstängningen av de två reaktorerna har gått för långt.

Detta återspeglar hur komplex den storskaliga kärnkrafttekniken är och hur långa tidscyklerna är för en typisk anläggning. Finlands stora prestigeprojekt med bygget av kärnkraftverket i Olkiluoto har till exempel 13 års försening på en av de ingående reaktorerna.

Det finns numera färdiga tekniska alternativ till den storskaliga kärnkraften i form av små modulära reaktorer (SMR) där inte minst svenska företag håller sig väl framme. Kostnaden och tidsåtgången förväntas vara betydligt mycket lägre. Tidöavtalet bejakar också denna utveckling, som kan förväntas vara mera realistisk finansiellt, tekniskt och politiskt än den gamla storskaliga tekniken.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter