Ett sätt som regeringen hoppas ska kunna motverka gängkriminaliteten är att börja kartlägga de gängkriminella. Kön, ålder och inte minst, medborgarskap, ska registreras.

Under torsdagen meddelade regeringen, genom justitieminister Gunnar Strömmer, att polisen kommer att börja kartlägga gängkriminella för att få en uppfattning om vilka det är som dras till dessa miljöer. Man kommer att titta på kön, ålder och personens medborgarskap, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
– Det har betydelse när det gäller utvecklingen av våra straff, utländska medborgare kan ju utvisas som en konsekvens av grov brottslighet, säger Strömmer till Ekot.
Personer med dubbla medborgarskap, varav det ena är svenskt, kommer att registreras, enligt Strömmer. Men det kommer inte att påverka straffet, eftersom ”är man svensk medborgare, [så] är man svensk medborgare och behandlas också som det”.
Tidigare studier
Studier som utförts tidigare har visat en överrepresentation för personer med utländsk bakgrund inom kriminalitet. Det har dock inte handlat specifikt om gängkriminalitet, utan rör sig om samtliga brott som man kan bli misstänkt och få fängelse för.
BRÅ kunde 2021 visa att det var 2,5 gånger vanligare för utrikesfödda att registreras som brottsmisstänkta, jämfört med inrikesfödda med två inrikesfödda föräldrar, medan det var 3 gånger vanligare inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar.
Enligt Kriminalvårdens statistik för 2022, utgör personer utan svenskt medborgarskap 24 procent av de 6 146 personer som påbörjat fängelseverkställighet, vilket innebär 1 486 personer utan svenskt medborgarskap. Fördelat på världsdelar ser statistiken ut som följande:
- Norden, 6 procent
- Övriga Europa, 26 procent
- Afrika, 18 procent
- Asien (däribland Mellanöstern), 33 procent
- Nordamerika, 1 procent
- Sydamerika, 4 procent
- Oceanien (Australien, Nya Zeeland m.fl.), 0 procent
- Upphört land/Statslös/Okänt land, 11 procent
Jag vill ha en kartläggning över beslutsfattare som försatt oss i detta helvete !!!