Går även kyrkan mot en ljusning nu?

Tyskan Antje Jackelén har nu pensionerats från sin tjänst som svensk ärkebiskop efter att ha styrt över Svenska kyrkan i drygt åtta år. Hur kommer hon kommas ihåg efter den politisering hon genomdrivit av kyrkan? Hur är hennes efterträdare Martin Modéus?

Den nyss pensionerade ärkebiskopen Antje Jackelén riskerar att bli ihågkommen som den som mest effektivt drev bort kyrkans medlemmar. Mellan åren 2014-2021 tappade kyrkan så många som 664 197 medlemmar. Orsaken anses till största delen bero på Jackeléns politisering av kyrkan genom att hon vid flertalet tillfällen tagit ställning bland annat i frågor gällande migration och klimatpolitik, och då åt vänsterkantens håll.

Hon har även drivit en agenda bort ifrån det kristna budskapet och den kristna symboliken, till att välkomna andra trosinslag, framförallt det muslimska. Detta har lett till att många kyrkobesökare varken känt igen sig eller känt sig inkluderade längre.

Dokumentär tar upp kyrkans fall

I Jonas Nilssons nya dokumentärserie om den kristna tron tar han och hans gäster upp problemen inom kyrkan och inom kristendomen av idag. Hur har bibelns grundvärderingar förändrats och hur yttrar det sig i det moderna kristna samhället och inte minst inom Svenska kyrkan?

Kommer efterträdaren skapa en ny ordning?

Hos många tänds nu kanske en förhoppning om att Svenska kyrkan kan bli en kyrka värdig namnet igen, dit människor kan gå för att finna frid, tröst och gemenskap, utan att bli utsatta för politisk propaganda. Så vem är då efterträdaren, den nye ärkebiskopen Martin Modéus?

60-årige Martin Modéus har tills nu varit Biskop i Linköpings stift och anses stå för en enande kraft som vill ha den kristna gemenskapen i centrum.

Prästen Axel W Karlsson om Martin Modéus:

Jag har fått ett gott intryck av honom så han får nu visa vad han duger för.

Författaren Einar Askestad uttrycker stark kritik mot den förre ärkebiskopen på Twitter:

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter