lördag, 1 oktober, 2022

Arbetet återupptas för ny gasledning mellan Polen och Norge

Danska fladdermöss får vänta – Polen behöver norsk gas

Arbetet har återupptagits med den gasledning genom Danmark som ska ansluta Polen till norsk naturgas och hjälpa Warszawa-regeringen att minska sitt beroende av rysk import. Bygget har varit avbrutet sedan maj förra året på grund av ett problem med projektets miljötillstånd.

Polens beroendeställning till Ryssland är bara ett exempel bland många på hur EU-länderna är de som bestraffas av sanktionerna. Knappt en vecka efter Rysslands invasion av Ukraina gav den danska miljöskyddsmyndigheten – som enligt uppgift var särskilt oroad över projektets påverkan på lokala arter av möss och fladdermöss – tillstånd att fortsätta arbetet.

Den 900 kilometer långa rörledningen, som påbörjades 2018, förväntas tas i bruk i oktober och vara i full drift den 1 januari 2023. Den nya gasledningen ska ha en årlig transportkapacitet på 10 miljarder kubikmeter gas, vilket gör det möjligt att garantera hälften av förbrukningen i Polen. Detta för att Polen ska kunna bryta sitt avtal med ryska Gazprom.

Men dessa goda nyheter för Warszawa kan komplicera leveranserna för resten av Europa. Norge, Europas näst största gasleverantör efter Ryssland, producerar med full kapacitet och gasen som anländer till Polen kommer därför inte längre att säljas i Västeuropa.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ukraina ansöker om expresspass in i Nato

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?

00:04:30

Nyhetssändning 29 september

Ryssland ber Sverige om hjälp