Gas-sabotaget löst? Krigisk president lovade spränga ledningen

Efter att de två rysk-tyska gasledningarna Nordstream 1 & 2 börjat läcka igårkväll har spekulationerna varit många om vad som har hänt. Frihetsnytt kan leverera en ledtråd till polisen – redan i februari i år hotade USA:s president Joe Biden att sätta stopp för gasleveranserna till Tyskland.

Det var vid en pressträff den 7 februari som Joe Biden förklarade att USA, ifall rysk militär går in i Ukraina, skulle sätta stopp för gasleveranserna till Tyskland. På en journalistfråga om hur detta skulle gå till gav Biden ett svar värdigt Chicagos största gangsterkungar – ”jag lovar – det kommer vi att ordna”. Skälet till att Tyskland skulle straffas för någonting som Ryssland eventuellt skulle göra kom inte uppe till diskussion – inte ens Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som var närvarande, hade någontting att invända mot presidentens resonemang. Förbundskanslerns pinsamma belägenhet kan förklara den kompakta tystnaden från den tyske ledaren nu, när hotet har satts i verket och hans land berövats sin livlina av naturgas.

Grafik: Wikipedia

Besynnerliga mediereaktioner

Om förbundskanslern höljer sig i tystnad är de tyska medierna desto mer talföra. Vissa har redan pekat ut den skyldige bakom sabotaget: Vladimir Putin. En häpnadsväckande rubrik i tidningen Mein Stuttgart lyder ”Putins sabotagage mot Nordstream 2 är en varning för att han kommer att spränga ledningarna om sanktionerna skärps”. Även i större schweiziska medier är teorin om ryskt sabotage mot egna gasledningarna vida spridd.

Varken Reuters och NBC nämner Bidens hotelser från i februari i sina texter om sabotaget. Man kallar det hela för ett ”mysterium”. Tidningen Forbes är ärlig nog att nämna hotelserna i sin artikel – men inte utan att infläta den nedvärderande kommentaren att den som överväger denna förklaring ägnar sig åt konspirationsteorier.

Ukraina: En rysk terrorakt mot EU – sänd fler pansarvagnar!

Tyska Merkurs genomgång av reaktionerna ger vid handen att även den Ukrainiska statsledningen pekat ut den skyldige. Mykhailo Polodyak är rådgivare till president Volodomyr Zelenskyj, som tidigare porträtterats i Frihetsnytt. Polodyak riktar sitt anklagande finger mot Vladimir Putin.

Gasläckan” NS-1 är inget annat än en terrorattack planerad av Ryssland och en aggressionshandling mot EU, skriver Mykhailo Podolyak på Twitter. Han vet även varför: Ryssland vill destabilisera den ekonomiska situationen i Europa och utlösa en panik före vintern. Den bästa responsen och säkerhetsinvesteringen vore att förse Ukraina med stridsvagnar. ”Särskilt tyska stridsvagnar…” tillägger han.

Ukraina har under en längre tid signalerat sitt missnöje med Tyskland, som man anser inte har efterkommit en moralisk skyldighet att leverera ett lämpligt antal stridsvagnar till det krigförande landet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter