Gävlebocken på plats

Historisk invigning på ny plats

Under söndagen invigdes traditionsenligt den stora julbocken i Gävle. Dess berömmelse kommer dock inte av dess storlek, utan för att den ofta bränns ned, vilket ses som en central (men olaglig) del i traditionen.

Det var den 56:e julbocken som idag invigdes i Gävle. Enligt SVT var invigningen ”historisk”, eftersom det är första gången som den 13 meter höga bocken står på en annan plats än det vanliga Slottstorget i centrala Gävle. Nu är det Rådhusesplanaden som får bära traditionen i år, men det är enbart temporärt eftersom det byggs ett nytt kulturhus vid Slottstorget.

Olaglig traditionamerikaner, tomtar och pepparkaksgubbar tänder på

En lika central del i traditionen kring bocken är det dramatiska som den oftast möter sitt slut. Under sina 56 år har bocken fått överleva 19 gånger, medan den brunnit ned 30 gånger och utsatts för annan vandalism sju gånger, berättar GP.

Bockens nedbränning är ett dilemma. Å ena sidan är det olaglig vandalism och mordbrand som kan resultera i kännbara straff, men samtidigt är det just detta som gjort den världsberömd och betraktas av många som en central del i traditionen. Varje år håller spelsidor vadslagning om den kommer att få stå kvar eller brännas ned.

Brandattackerna mot bocken har många gånger varit dramatiska och bjudit på rika historier. SVT har gjort en sammanställning av fem tillfällen då bocken brunnit.

Ett känt exempel är när amerikanen Lawrence Jones 2001 brände ned bocken för att bli en del i traditionen. 2005 brändes bocken ned av en tomte och en pepparkaksgubbe som sköt en eldpil på den och därmed satte den i brand. 1973 kidnappades bocken och placerades i förövarens trädgård.

December månad kommer att ge svar på vilket öde som väntar årets bock och huruvida den utökade säkerheten kommer att motverka den andra delen i denna populära tradition.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter