Generösa löner för politiska tjänstemän

En genomsnittlig lön ligger på runt 71 000 kronor i månaden för regeringens politiska tjänstemän.

Dagens Industri (DI) har gjort en sammanställning av lönen för de politiska tjänstemän som bemannar departementen. Den högst avlönade är moderaten Johan Stuart, som har en lön på 121 200 kr. Hans post är statssekreterare i statsrådsberedningen, men även i den gruppen sticker han ut. De övriga statssekreterarnas lön ligger på 108 900 kr.

Enligt DI:s sammanräkning finns det skillnader i lönen för de fyra partierna som bidrar med tjänstemän. För Moderaterna (M) ligger genomsnittet på 74 000 kr, Kristdemokraterna (KD) 67 500 kr, Liberalerna (L) 69 000 kr, samt Sverigedemokraterna (SD) 75 000 kr. Skillnaden mellan partierna beror på att SD endast har fyra tjänstemän, som samtliga ligger högt på listan, medan M har 56 tjänstemän.

Räknar man dessa så blir en genomsnittlig lön för samtliga på runt 71 000 kr.

Just nu vill regeringen fylla posterna på departementen och är generösa med löneerbjudandena. Enligt en tidigare granskning som Dagens Industri gjort domineras rekryteringarna av folk från näringslivet. Några av företagen som dessa rekryterats ifrån är Nordea, SSAB och Amazon.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter