Genombrottsorder ger hopp för snabb kärnkraftsutbyggnad

Ett argument mot återuppbyggnad av Sveriges nedlagda kärnkraftsresurser är att processen skulle ta tiotals år. Det argumentet faller när en order har inkommit på en liten modulär reaktor från ett energibolag i Kanada.

Första kommersiella ordern

GE Hitachi, ett amerikanskt-japanskt kärnkraftskonsortium, har i dagarna fått sin första order på kommersiella grunder när kanadensiska Ontario Power Group (OPG) beställer en SMR (Small Modular Reactor). Det skriver Dagens Industri (DI). OPG är en tung och erfaren aktör på energimarknaden och ordern kan bli en referensorder som öppnar vägen för fler beställningar, såväl i Kanada som i övriga världen.

Reaktorn ska tas i bruk under slutet av 2028, vilket är en fingervisning om hur mycket tid som kan sparas, jämfört med traditionell storskalig kärnkraft. Finska Olkiluoto dras till exempel med 14 års förseningar enbart för en enda reaktor, i jämförelse med originalbyggplanen, som var tidskrävande redan den, skriver Svenska Yle.

Konsekvenser för Sverige

Om inget händer med ordern till OPG, och projekterings- och uppförandearbetet går bra, är argumenten mot kärnkraft i Sverige i stort sett undanröjda. Återanvändning av kärnbränsle i stor skala finns också med all säkerhet tillgängligt i en nära framtid, vilket ger ännu större energiresurser och undanröjer det mesta av problemet med avfall, eftersom återanvändningen förbrukar just den radioaktiva energi som kan vara farlig.

Den politiska viljan att bygga ny kärnkraft finns sedan en tid i Sverige igen, som Frihetsnytt redan har rapporterat. Uran att driva reaktorerna med finns i stora, brytvärda mängder i Sverige och lagstiftning som häver brytningsförbudet är under arbete.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter