George Soros träder tillbaka – lämnar över kontrollen till sin son

Den ökände aktivistmiljardären George Soros, som finansierat radikala och omstörtande vänsterprojekt runtom i världen, erkänner vid 92 år att åldern börjar ta ut sin rätt och överlåter därmed kontrollen över sitt mäktiga finansimperium till sin son, Alexander Soros. Denne försäkrar att han kommer fortsätta med faderns verk att finansiera vänsterprojekt och -politik.
George Soros. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum. swiss-image.ch/Photo by Sebastian Derungs
George Soros. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum. swiss-image.ch/Photo by Sebastian Derungs

Det kommer numera vara Alexander Soros, den 37-årige sonen till den ökände vänstermiljardären George Soros (vidare i artikeln nämnd som Soros), som styr organisationen Open Society Foundation, som blivit ökänd för att finansiera massinvandring till västvärlden, organisationer som driver frågor om fri abort och narkotikalegalisering, samt vänsterextrema och antivita rörelser som Black Lives Matter (BLM). Detta rapporterar Wall Street Journal (WSJ).

George Soros har nu nått 92 års ålder och tvingas erkänna att han börjar bli för gammal för att sitta kvar på sin post. Från början var tanken att han inte skulle träda tillbaka så länge han levde och tidigare var planerna att den äldre sonen, Alexanders halvbror Jonathan Soros, skulle ta över. Men far och son hamnade i konflikt över olika ställningstaganden och Soros upplevde att Jonathan ifrågasatte hans auktoritet, varpå Jonathan 2011 valde att lämna den gemensamma affärsverksamheten, enligt egen utsago för att inte förstöra familjerelationen.

Kommer fortsätta med faderns verk

Alexander Soros har inte varit lika profilerad i det aktivistiska arbetet som sin far, då han varit mer inriktad på nöjen och ett glamoröst liv, vilket gjort att det har varit svårt att finna gemensamma beröringspunkter med fadern, enligt WSJ.

Men han har förekommit i flera politiska sammanhang, ofta när det rör det demokratiska partiet i USA. Den 7 juni kunde Frihetsnytt rapportera att Alexander haft ett privat möte med vicepresidenten Kamala Harris och att han besökt Vita Huset, ett av västvärldens viktigaste maktcentra, 17 gånger sedan 2021, då demokraten Joe Biden ersatte Donald Trump som president. Alexander är även politiskt uttalad mittenvänster.

Frihetsnytt har även rapporterat att Alexander suttit som ordförande för Democracy PAC, en organisation som jobbar för att hjälpa Demokraterna i valet, men även på olika sätt ser till att få in lojala demokrater på maktpositioner. Denna organisation har bland annat tagit emot 50 miljoner dollar i donation från Soros. Enligt hemsidan Open Secrets var Soros Fund Management den enskilt största politiska donatorn 2021-2022, där Demokraterna fick 178 820 550 dollar och Republikanerna fick 0.

Alexander säger även till WSJ att han kommer fortsätta med faderns ”liberala strävanden”, som fri abort, jämställdhet och rösträtt (vilka det är som saknar rösträtt framgår inte, men möjligtvis syftar det på migranter som uppehåller sig illegalt i USA).

Mer politisk än George Soros

Alexander säger sig även vara mer politisk än sin far och har den senaste tiden träffat vänstersinnade och vänsterliberala statsledare som Joe Biden, Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva och Kanadas premiärminister Justin Trudeau, för att företräda Sorosfamiljens intressen.

Han är redan nu också aktiv med att på olika sätt hjälpa Demokraterna inför presidentvalet 2024, även om han inte längre sitter på ordförandeposten i Democracy PAC. Bland annat vill han få latinos och svarta att i större utsträckning rösta på Demokraterna, ett parti som dessa anser har svikit dem.

Olik sin far

Det återstår att se hur Alexander kommer att sköta Open Society Foundation, jämfört med sin far. Även om de har samma politiska åsikter och mål skiljer de sig åt mycket i personlighet. Alexander är mer noggrann med detaljer, vilket hans mer impulsive far inte är. Han är inte lika karismatisk som Soros och kan inte dominera ett mötesrum på samma sätt, utan framstår, enligt personer med insikt, som obekväm inför publik.

Han håller även starkare fast vid sin judiska identitet än vad fadern gör och har besökt Israel flera gånger. Frågan är hur han ställer sig till israelisk politik, eftersom hans far gjort sig till fiende med landets konservative premiärminister, Bejamin Netanyahu. Det innebär att namnet Soros sannolikt inte är välkommet inom stora delar av den israeliska politiken.

Alexanders personlighet kan innebära stora förändringar. En maktspelare som Soros behöver klart och tydligt kunna visa sin auktoritet. När det rör sig om de enorma summorna som hanteras och den politiska profilen finns det alltid gott om personer som gärna flyttar fram sina egna positioner inom organisationen. Om inte Alexander klarar av att upprätthålla en stark auktoritet kan Sorosfamiljen mycket väl tappa makten över sin egen organisation.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter