En hackergrupp hävdar att de kommit över privat information om runt en miljard människor genom att hacka en kinesisk statlig databas. DN skriver att det visar hur sårbart Kina blivit för dataläckor, vilket är en sanning med modifikation enligt Frihetsnytts Carl Lundström.
”Hackarna hävdar att de kommit över information om runt en miljard människor. Läckan ur Shanghaipolisens databas som blivit känd i sommar är bara den senaste i raden som visar hur sårbart Kina blivit för dataläckor. En orsak anses vara att Kina är en övervakningsstat som prioriterat att centralisera information om sina medborgare.”
Så inleder DN sin artikel om jätteläckan i Kina, som sedan uteslutande kretsar kring att utveckla huvudtesen – att Kina är särskilt sårbart för sådana hackerangrepp därför att man samlar så mycket privat information och centraliserar den.
DN skriver vidare:
”Under ledaren Xi Jinping har den digitala kontrollen av invånare nått nya höjder. Den anses avgörande för att spåra opposition, inte minst bland minoritetsfolket uigurer i regionen Xinjiang.
Informationen samlas på statliga övervakningsplattformar som används för att avslöja aktioner som riskerar att hota vad partiet kallar stabiliteten i samhället, men som ytterst handlar om dess maktposition.
För att bygga denna massiva övervakningsstat står en kombination av verktyg till partiets förfogande. Bland annat ansiktsigenkänning och personlig data som tillhandahålls av landets teknikjättar.”
DN kritiserar Kina men glömmer västvärlden
Den kände integritetsförespråkaren Carl Lundström, medgrundare till fildelningssajten The Pirate Bay och numera skribent på Frihetsnytt, säger att DN:s artikel har helt rätt så vitt Kina beträffar. Det tråkiga är att man inte påpekar att även västländerna med USA i spetsen övervakar sina medborgare i allt högre grad och sparar datan lika centraliserat som Kina gör.
– Faktiskt kan man befara att västvärlden, och de globalister som styr och ställer här, i själva verket är imponerade av vad kommunist-Kina åstadkommit när det gäller massövervakning och försöker ta efter deras metoder, säger Lundström.
Han fortsätter:
– Vad hacket i Kina verkligen visar är att tillgången till massövervakningens detaljerade personuppgifter per definition aldrig kommer att vara begränsad till ”storebror” i form av skattemyndigheterna, polisen, socialstyrelsen, underrättelsetjänsten, försäkringsbolagen, sjukvården, et cetera. Ju större mängder data om människor som samlas desto mer är datan värd för maffiakriminella, sexdårar, utpressare och annat slödder. Dessa kommer att betala tjänstemännen vad som behövs för att få tillgång till systemens bakdörrar.