Glädjande siffror om fjällrävstammen

Fjällräven hör till arktisk svensk natur men har varit utsatt och i behov av hjälp som art. Nu finns glädjande tecken på att hjälpen har fungerat.

Som Frihetsnytt redan har rapporterat, finns det både goda och dåliga tecken för den utsatta svenska och arktiska arten fjällräv. Nu pekar dock mycket på att den akuta faran är över, enligt en artikel i GP.

Fridlyst efter att länge ha jagats hårt

Efter att länge ha jagats hårt för sin päls under en tid då ekologiska risker för utrotning inte riktigt var kända, blev fjällräven fridlyst 1928. Utvecklingen för fjällräven har länge pekat mot utrotning, åtminstone i Sverige. Stammen har varit så liten att den inte skulle ha klarat en större påfrestning.

Fjällräven i sommarpälsen. Foto: Wikipedia/ Michael Haferkamp

Stor ökning av antalet kullar

Naturvårdsverket kan nu konstatera att 164 fjällrävskullar föddes under 2022, vilket är en ökning från 118 stycken 2021. Detta blir närmare 40 procent, en betydande ökning. 88 nya, hittills okända vuxna individer hittades också, även det en indikation på att en tillväxt i stammen pågår lite under ytan. Utvecklingen numerärt i Norden har varit från 50 individer år 2000 till 500 idag, enligt professor emeritus Anders Angerbjörn på Stockholms universitet.

Inte helt klart med orsaker

Både hjälpen som människan lämnat till fjällräven och naturligt gynnande förutsättningar kan ha gett fjällrävsstammen dess goda utveckling på senare tid. Den tydligast gynnande förutsättningen är tillgången på lämlar, som brukar gå i fyraårscykler där vart fjärde år är ett ”lämmelår” med bra möjligheter för fjällrävar med ungar att klara sig. Professor Angerbjörn tycker dock inte riktigt att år 2022 var något lämmelår, vilket kan tyda på att mänskliga insatser har spelat större roll. Typiska sådana insatser kan vara jakt på konkurrenten rödräv, och utfodring vid kända fjällrävslyor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter