torsdag, 6 oktober, 2022

Google, Apple och Microsoft gör gemensam insamling av biometrisk data

Techjättarna vill att inloggningssystem med biometrisk data blir standard inom ett år

Big Tech-bolagen Apple, Google och Microsoft har aviserat att man kommer att göra en stor gemensam satsning på biometrisk datainsamling över miljontals användare. Övergången presenteras som att inloggning med lösenord till hemsidor och appar är ”föråldrade” och utgör en ”säkerhetsrisk” för användarna eftersom en vanlig människa vanligtvis har enkla lösenord, vilket en illvillig aktör kan hacka och därefter utnyttja.

Organisationen FIDO Alliance (Fast Identity Online) samarbetar nu med de tre techbolagen i arbetet med att få till stånd en bredare användning av biometriska autentiseringsmetoder som fingeravtrycksläsare och ansiktsscanning.

Under nästa år kommer de tre teknikjättarna att implementera en standard för inloggning med biometrisk data för Android och Chrome; iOS, macOS och Safari; och Windows och Edge. Det betyder att den genomsnittlige användaren inte kommer att kunna logga in på enheter, webbplatser eller applikationer utan att upplåta sin unika biometriska information till tech-industrin.

Biometrisk data och sociala kreditpoäng

I sin vision beskriver FIDO Alliance hur användare i framtiden kommer att låsa upp sina mobiltelefoner, datorer, surfplattor och andra internetanslutna prylar med sin biometriska data som en sorts ”passkey” som ska låsa upp hela personens onlinekonto. Med integrerad teknik mellan de tre techjättarna kommer användare automatiskt komma åt alla sina konton från enheter genom att skanna sitt ansikte i kameran. Även helt nya enheter kommer automatiskt att känna igen användaren och koppla upp denne till samtliga inloggningar.

Även om detta nya inloggningssätt säljs in som ett enklare, säkrare och mer personligt sätt att använda internetansluten teknik så har utvecklingen väckt stor oro bland kritiker. Det kommunistiska Kina används som ett varnande exempel. Där introducerades inloggning med biometrisk data som en enkel och säker funktion, men idag utgör det fundamentet i diktaturens ”sociala kreditsystem”.

Biometrisk data som medborgarna själva lämnat till techbolagen används emot dem genom ansiktsigenkännande övervakningskameror som i realtid skickar uppgifter om medborgarnas rörelsemönster, interaktioner och beteenden. Detta används sedan för att lägga till eller dra ifrån på respektive medborgares sociala kreditpoäng, där den som går för röd gubbe bestraffas och den som källsorterar belönas.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar