När man besökte den utmärkta tidningen Bladets hemsida tidigare i veckan, möttes man av en knallröd sida med varningstexter att man skulle kunna drabbas av skadliga filer om man gick vidare och klickade på något. Det var Google som låg bakom i sin censuriver.
När vi på Frihetsnytts redaktionen tidigare under veckan gick in på Bladet var det en ilsket helröd varnande sida man kom till. Och om du klickade dig vidare skulle du riskera att komma in på ”skadliga filer” minsann. Så var det under nästan en veckas tid.
Det visade sig vara det censurivrande företaget Google som hade rödlistat Bladet.se. Uppenbarligen utan orsak eftersom de har fått erkänna för dem att några skadliga filer inte har kunnat hittas på deras hemsida. Rödlistningen är nu hävd, förhoppningsvis med det motsatta resultatet mot vad Google önskade sig, att fler har blivit nyfikna på vad det är som är så angeläget att censurera.
Klåfingrig sökmotors uppgift?
Bladet, liksom vi på Frihetsnytt, ställer oss frågan om det är en sökmotors uppgift att censurera, eller rödlista som de kallar det, för dem misshagliga sidor. Det är långt ifrån första gången Google censurerar eller gömmer information och vissa hemsidor. Det är för övrigt en oerhört stor makt företaget tar sig, ofta i nära samarbete med olika länders regeringar och regimstyrd media.
Alldeles uppenbart är i alla fall att regimer runt om i hela världen samarbetar med stora privata företag och organisationer för att beskära, eller till och med eliminera, vårt självbestämmande och vår rätt att själva välja vilken information vi vill få tillgång till. Naturligtvis med förevändningen att det är för ”befolkningens bästa” eftersom de tycker sig veta bättre vad det är.
Några exempel på information som Google vill styra
Under den förra amerikanska valkampanjen avslöjades Google med att främja Demokraternas kandidat Hillary Clinton genom att dels ha donerat pengar till hennes kampanj men framförallt att man ändrade Googles algoritmer till fördel för Clinton.
Här är ett underhållande kongressförhör med Googles vd Sundar Pichai i frågan, där kongressman Jim Jordan sa att man vet via Clintons e-post att det är så det har gått till.
Ett av alla exempel i Sverige är Granskning Sverige som är ett medborgarjournalistiskt initiativ för demokrati, där Expressen och DN, med stöd av regeringen, förmådde Google och Youtube att censurera dem.
Google Sverige storsatsade också på att bekämpa ”konspirationsteorier och desinformation” med hjälp av särskilda valteam inför riksdagsvalet i höstas. Det berättade Sara Övreby, Googles samhällspolitiska chef i Sverige på Folk och försvars konferens i Sälen för ett år sedan.
Till och med hälsoinriktade webbsidor som ägnar sig år naturlig hälsa censureras av Google. Man kan ju verkligen undra varför…
Det finns faktisk en hel uppsjö med exempel. Man kan bara söka på ”google censur rödlistning” så har man att läsa en stund. Sök dock på en annan sökmotor än google för annars blir resultatet magert.
Lösningen: Det finns andra alternativ än att ”googla”
Men bara för att det sedan ett par decennier finns ett verb som innebär att söka efter information om någonting – och i detta fall på en specifik sökmotor, så betyder inte det att det är det enda sättet att få svar på det man söker. Det finns andra sökmotorer och dem bör vi använda istället så mycket det bara går.
Vi hoppas att den avsedda misskrediteringen av Bladet blir precis det motsatta, vilket ofta är fallet när man gräver en grop åt andra.