Många frihetsvänner, numera även ledande politiker, har kritiserat Big Tech för att begränsa människors frihet på nätet och annorstädes. Google och samarbetsföretagen Facebook och Youtube är ofta måltavlor. Men det finns alternativ.
Republikan tar upp kampen
Ken Buck, republikan från Colorado med plats i USA:s representanthus sedan 2014, tar nu upp kampen mot utpekade Big Tech-företag och konfronterar dem i frågor om yttrandefrihet. Detta inträffar trots att den normala republikanska ståndpunkten är att det som är bra för företag är bra och att företag oftast ska ha frihet att göra som de vill.
Buck är vän av marknadsekonomi och sitter i det representanthusutskott som hanterar frågor om olaga konkurrensbegränsning. (”House Antitrust, Commercial, and Administrative Law Subcommittee”). Han ser dock att storföretagen i fråga beter sig på ett sätt som begränsar den fria marknaden och bygger delvis sin kritik på den saken.
Buck har redan tidigare tagit politiska initiativ för yttrandefrihet för fysiska personer gentemot företag och institutioner, för att förhindra att tystnadsavtal försvårar för anställda att få sina rättigheter tillgodosedda gentemot sina arbetsgivare. Nu tar han steget till att försvara yttrandefrihet i vid mening för alla och mot Googles och Big Techs metoder mot nätanvändare och medborgare, rapporterar Reclaim The Net.
Parler angreps hårt av Big Tech
Det tyngsta exemplet Ken Buck för fram är det som gäller Parler, ett socialt nätverk som konkurrerar både med Facebook och Twitter, och som i princip lades ned av sina större konkurrenter i samband med händelserna runt den amerikanska kongressen den 6 januari 2021. Big Tech menade att Parler användes som sambandsmedel för människor med ont i sinnet och Google och Apple tog bort Parler från sina appbutiker.
Amazon tog också bort Parlers tillgång till molntjänster. Eftersom Facebook dock också användes för samband i olika grupper vid händelserna, skulle också Facebook ha kunnat röna samma behandling. Det skedde dock inte, vilket möter principiell kritik från Ken Buck både på marknadsekonomisk och frihetlig grund.
Ken Buck har redan varit med om att lämna in lagförslag för att sätta begränsningar för mycket stora techföretags handlingsfrihet i att begränsa konkurrens och yttrandefrihet och uppmanar alla generellt att agera genom att välja rätt på marknaden bland nättjänster av olika slag, i sitt egenintresse.
Det finns alternativ till Big Techs censurplattformar
Den som vill ta representanten Buck på orden och också vill gå från ord till handling för att stötta yttrandefrihet och nätfrihet, har ett brett spektrum av möjligheter att välja inom. Det går att välja konkurrenter till Big Tech och stödja dem på lämpliga sätt – använda dem, donera till dem och gynna deras annonsörer.
Google, som kanske är det största hotet genom sin monopolliknande ställning på sökmarknaden, kan ersättas med DuckDuckGo. YouTube kan ersättas med Rumble. Exemplen kan göras fler. Många har möjlighet att agera i egenintresse för sin egen yttrandefrihet på nätet och för att sätta gränser för arrogansen och kontrollbehovet inom Big Tech.
reclaminthenet.org har listor över alternativa
– sökmotorer https://reclaimthenet.org/private-search-engines/
– alternativ till Discord https://reclaimthenet.org/free-speech-friendly-discord-alternatives/
– backuptjänster https://reclaimthenet.org/private-and-encrypted-cloud-storage-providers/
Den sistnämnda listan inkluderar inte Kim Dotcoims tjänst mega.nz, möjligen pga att överheten – som redan har häktat och släppt loss ägaren, kan misstänkas ha fått tillträde till plattformen.
Vad gäller sökmotorerna ger både Brave och Duck samma filtrerarde och politiskt manipulerade sökresultat som Google, förmodligen är de bara fronter som skalar av den personliga informationen innan de hämtar sökresultaten från Google via API.