tisdag, 27 september, 2022

Google ”pausar” nytt språkverktyg efter massiv kritik

Ändringarna i Google Docs ”pausas” efter slående likheter med Orwells 1984

Under måndagen kom nyheten att Google Docs kommer att börja korrigera vad användarna skriver för att vara mer ”inkluderande”. Artikeln, med den skämtsamma rubriken ”Big Brother (sorry, Big Person) is correcting you on Google”, beskriver hur företaget ska implementera ”inkluderande varningar” på Google Docs.

Dessa varningar skulle föreslå vilka ord användarna bör avstå ifrån att använda, till exempel termer som ”brandman” eller ”sjuksköterska”, eftersom de är könsbestämda. Varningarna var tänkta att informera användarna om att det de har skrivit ”kanske inte är inkluderande för alla läsare”, samtidigt som de föreslår att användare istället bör ”överväga att använda andra ord”, och erbjuder rättelser som ”brandperson” eller ”sjukskötare”. Även ord som ”våldsam” och ”irriterad” föreslogs till andra former eftersom dessa kan uppfattas som hotfulla.

Det nya språkverktyget ”pausas” efter hård kritik

Kritiker jämförde snabbt Google med Sanningsministeriet från George Orwells dystopiska klassiker 1984 och liknade den nya funktionen i Google Docs med företeelsen Nyspråk som i romanen används upprätthålla det rigida och ofria samhället genom att begränsa individernas tankeutrymme och därigenom förhindra kritik mot ”Partiet” och dess ledare ”Storebror”.

Den brittiska organisationen Big Brother Watch som kämpar för medborgerlig integritet inom det framväxande övervakningssamhället, kommenterar den ursprungliga artikeln: ”Googles varningar för nya ord är inte hjälpsamma, de är djupt påträngande. Denna speech-police är djupt klumpig, läskig och felaktig, vilket ofta förstärker partiskhet.”

Som en reaktion mot den omfattande kritiken som framförts meddelar nu Google att det nya språkverktyget ”pausas”. Googles talesman, som är en kvinna vid namn Jenny Thomson, säger i ett pressmeddelande att: ”Vi tittar mer noggrant på de inkluderande språkförslagen och har pausat dem för ytterligare granskning medan vi fortsätter att förbättra den här funktionen.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:50

Nyhetssändning 14 september