Göteborgs stad bojkottar varor från tre länder

Göteborgs rödgröna styre har beslutat att stoppa inköp av bland annat varor från Israel. Landet är inte ensamt av att drabbas av bojkotten då den omfattar två länder till. Det pågående kriget i Gaza anges som en indirekt orsak bakom beslutet.

Politiskt ställningstagande

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP). Foto: Skärmbild (Youtube).
Kommunalrådet Karin Pleijel (MP). Foto: Skärmbild (Youtube).

Själva beslutet togs under ett sammanträde i inköps- och upphandlingsnämnden igår (torsdag). Förslaget har stött på stark kritik från oppositionen, varför åsikterna inför beslutsfattandet var mycket delade. De rödgröna utgör dock majoriteten1i Göteborgs stad och kunde därför få igenom sitt förslag.

Förutom israeliska varor kommer även varor från Ryssland och Marocko att omfattas av bojkotten. Skälet är att de (den rödgröna majoriteten) inte vill att kommunen ska köpa in varor med ursprung i stater som illegalt ockuperar andra stater.  

Handels- och inköpsbojkotter av detta slag är ingenting nytt i Sverige. 1986 beslutades i Riksdagen att all import av och investeringar i jordbruksprodukter från Sydafrika skulle förbjudas. Detta som en protest mot den sittande apartheidregimen.

Protest mot kriget i Gaza

Det är däremot oklart vad och vilka varor som kommer att bojkottas. Kommunalrådet Karin Pleijel (MP)2 säger att det är upp till de sakkunniga inom förvaltningen att bestämma vad och vilka varor som ska omfattas, samt hur genomförandet ska gå till i praktiken.  

Bojkotten sker indirekt som en protest mot Israels pågående krig i Gaza. Foto: Tasnim News Agency (2023)
Bojkotten sker indirekt som en protest mot Israels pågående krig i Gaza. Foto: Tasnim News Agency (2023)

Även om kriget i Gaza inte anges som den direkta och enda orsaken bakom bojkotten, så uttryckte kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) sin syn på saken i ett pressmeddelande för en dryg månad sedan:

”Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter”

Faktaruta (kriget i Gaza – kortfattat)

  • Israeliska styrkor inledde flygattacker och markinsatser efter att Hamas och andra väpnade palestinska grupper utförde en dödlig attack mot södra Israel den 7 oktober 2023. Då dödades 1 200 personer och över 200 togs som gisslan. 
  • Sedan dess har Israels militära operationer orsakat en massiv förödelse, omfattande död och tvångsförflyttning i Gaza, framför allt i norr, som dödat över 36 000 personer och skadat över 81 000. Över 50 % av de som dödats ska vara kvinnor och barn. 

Källa: International Rescue Committee

  1. Miljöpartiet styr tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Göteborg. []
  2. Karin Pleijel är kommunalråd med ansvar för miljö och klimat i Göteborg, och gruppledare för Miljöpartiet de gröna i kommunen. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter