USA-medier: Politiska mord är ok om partifärgen stämmer

Fox News granskar sina liberala kollegor

Media brukar vara snabba med att rapportera om politiskt motiverade mord, så länge som offret tillhör det liberala vänsterspektrumet och förövaren står till höger. Är rollerna de motsatta är tystnaden talande, vilket får Donald Trump att ryta ifrån.

Förra söndagen mördades den 18-årige republikanen Cayler Ellingson brutalt av den vänstersinnade Shannon Brandt, som med berått mod körde över honom. Brandts förklaring till dådet var att han kände sig hotad och misstänkte att Ellingson var med i en ”republikansk extremistgrupp”.

Detta sker bara några veckor efter president Bidens tal om att republikaner ”utgör ett hot mot nationen”. Mordet har rört upp många känslor, men mitt i sorgen finns även en ilska mot media som, med undantag för Fox News, visat ett fullständigt ointresse för dådet.

Trump – ”Hade det varit omvänt hade det varit den största nyheten”

En som reagerar kraftigt på medietystnaden är Donald Trump, som enligt Fox News kraftfullt fördömer den etablerade median.

Under ett tal på ett kampanjmöte i North Carolina skräddes inte orden.

”Den här killen körde ner honom och inte en enda aktör inom mainstreammedia har ens nämnt detta hemska brott. Tänk över det nu. Tänk om det varit åt andra hållet. Tänk om det varit åt andra hållet. Om du antar att en galen person körde ner någon på andra sidan, skulle det vara den största historia du någonsin läst. Det är en skam!” dundrade den tidigare presidenten.

Kartläggning – Stora medierna ointresserade av dådet

Fox News har även kartlagt hur de stora medieaktörerna har förhållit sig till dådet och resultatet ger Trump rätt.

Varken New York Times eller Washington Post hade vid en sökning behandlat mordet, även om de senare återpublicerade en artikel från Associated Press, som utlämnade detaljen om Brandts motiv bakom mordet.

Två av de största nyhetskanalerna, CNN och MSNBC, hade endast publicerat en kortfattad notis om mordet.

Professor – ”Mainstreammedias vinkling styrs inte bara av vad de rapporterar, utan även av vad de ignorerar.”

Professorn i juridik vid Cornell, tillika mediekritikern, William Jacobson sammanfattar för Fox News problemet med den mediala vinklingen:

”Mainstreammedias partiskhet visar sig inte bara i vad de rapporterar och hur de täcker det, utan [även] vad de ignorerar. Testet i de flesta av dessa fall är att kontrastera hur det skulle ha täckts om rollerna var omvända. Här, om en ’höger’-förare medvetet hade kört ner en ’liberal’ student, skulle det finnas täckning dygnet runt, och vi skulle ha ett nationellt samtal om inhemsk terrorism. Men eftersom det var en, uppfattad, konservativ tonåring som dödades, ignoreras mest historien.”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter