Granskning: Så länge är könsbytta personnummer offentliga

Fler personnummerbyten befaras med den nya könsbyteslagen. Vid byte av namn och personnummer sparas det gamla namnet och personnumret i tre år i SPAR-registret. Företag som tillhandahåller SPAR-uppgifter (Statens Personadressregister) till allmänheten struntar ibland i att upplysa om utbytta namn och personnummer.

Den nya ”könsbyteslagen” som träder ikraft i juli 2025 innebär bland annat att det ska bli möjligt att ”byta kön juridiskt” och få ett nytt personnummer tillhörande det andra könet, utan att operera sina genitalier. Det har uttryckts farhågor om att den ökade möjligheten att byta personnummer ska komma att utnyttjas av kriminella.

Ring och kontrollera misstänkta personer

Frihetsnytt har kollat med Skatteverket hur de gör och kommer att agera för att stävja möjligheten till kriminalitet genom ändring av personnummer. På frågan om hur man går tillväga idag för att kontrollera om någon bytt namn eller personnummer svarar verket att det går bra att ringa och fråga om någon bytt, då Skatteverket sparar dessa uppgifter utan tidsbegränsning.

Skillnad på folkbokföring och SPAR

Företag som beställer ut personuppgifter från Skatteverket och publicerar uppgifterna på internet får inte tillgång till alla uppgifter i folkbokföringsregistret utan en begränsad form som kallas för ”SPAR” (Statens Personadressregister). Skatteverket förklarar:

Den nya könsbyteslagen har varit oerhört kontroversiell eftersom den gör det lättare för ungdomar att kunna byta juridiskt kön. Foto: Wikipedia/ Pedro88Pablo/ CC BY-SA 4.0 DEED
Den nya könsbyteslagen har varit oerhört kontroversiell eftersom den gör det lättare för ungdomar att kunna byta juridiskt kön. Foto: Wikipedia/ Pedro88Pablo/ CC BY-SA 4.0 DEED

– Vilka uppgifter dessa företag får från Skatteverket styrs av lagen (1998:527) om det statliga personadressregistret med tillhörande förordning, aktuellt personnummer är en sån uppgift. Observera att uppgifter gallras ur SPAR-registret senast tre år efter att en ny, motsvarande uppgift registrerades (detta gäller bland annat för personnummer), se 15 § förordningen om det statliga personadressregistret (1998:1234).

Då lagen är något otydlig och stipulerar att utbytta namn och personnummer ska plockas bort från SPAR-registret efter senast tre år, men inte anger någon minimigräns för hur länge uppgifterna ska finnas kvar, så har Frihetsnytt frågat Skatteverket hur länge utbytta namn och personnummer finns kvar i SPAR. Skatteverket svarar att ”Personuppgifterna finns kvar i SPAR i 3 år, därefter gallras dem.”.

Skatteverket meddelar vidare att det inte är möjligt för enskilda att gå in och kräva att uppgifter om deras gamla namn och personnummer ska raderas efter kortare tid än tre år.

Upplysningsföretag missar vissa SPAR-uppgifter

Trots att uppgifter om gamla personnummer och namn finns kvar i SPAR-registret i tre år så är det inte alla upplysningsföretag som för alla uppgifter vidare till intresserade privatpersoner. Vi har kollat med den kanske största upplysningssidan på internet, Ratsit, om hur de gör med utbytta personnummer. Ratsits kundtjänst svarar:

– På Ratsit publicerar vi bara det aktuella personnumret och ingen historik.

Personer som vill ta reda på om någon bytt personnummer de senaste tre åren får alltså vända sig direkt till Skatteverket eller använda sig av en annan upplysningstjänst än Ratsit som kanske upplyser om gamla personnummer.

Samarbete med rättsväsendet

Frihetsnytt har också frågat Skatteverket om huruvida de nya reglerna för förenklat byte av personnummer kommer bli ett problem för andra myndigheter. Vår fråga löd:

Hur planerar Skatteverket att samarbeta med myndigheter som Kronofogden, polis och domstolar så att inte uppgifter om en person ”faller bort” när någon gör en sökning på ett personnummer en person har eller har haft men som kanske är ”databasmässigt registerade” i ett annat av personens personnummer?

Hur hindrar man kriminella från att utnyttja den nya lagen och sopa igen spåren med nya personnummer? Foto: Envato
Hur hindrar man kriminella från att utnyttja den nya lagen och sopa igen spåren med nya personnummer? Foto: Envato

Skatteverket svarar:

– Skatteverket kommer att fortsätta att tillämpa befintlig reglering om utlämnande, uppgiftsskyldighet, underrättelseskyldighet m.m. mellan myndigheter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Detta hör inte till ämnet —
  Men jag anser att den som önskar skyddad ID skall kunna få det mycket lättare.

  Jag kan alltså byta kön och namn lätt som en plätt …men jag kan inte ta bort mina uppgifter från den offentliga folkbokföringen.
  Med tanke på hur uppgifterna missbrukas är det ett rimligt krav att det är JAG och inte skatteverket som bestämmer sådant.

  ökända säpokopplade afa lägger ut foton , namn , personnummer , bil , jobb osv.osv. på människor som jobbat med DFS hus i Vollsjö .
  Inte nog med det…gruppen trycker upp flygblad med uppgifterna och sprider i hela området där den s.k. ” nazisten” bor .
  Och polis är TOTALT PASSIVA inför detta brott.

  Men om JAG skriver en kommentar här –som säpo kan klassa som ” hat ” eller HMF” sparkar dom in dörren kl.06.00 och gör husrannsakan , samt för bort mig i handbojor……och givetvis har expo-säpo-afa påpassligt sett till att lokaltidningarna är på plats och fotograferar.

  ..
  Men …vändningen i Sverige kan komma snabbare än vi anar …

  En ”medial” person sa till mig att :”håll ut ett tag till –vändningen kommer från ett helt oväntat håll ”

  Ja..jag får väl hoppas det 😁

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter