lördag, 1 oktober, 2022

Grekland varnar sina tankfartyg i Persiska viken efter Irans blockad

Aten kallar Irans beslagtagande av två grekiska oljetankers ”piratverksamhet” i sin varning till resterande fartyg instängda i Persiska viken

Greklands regering har utfärdat en varning till alla grekiska fartyg som för närvarande seglar i Persiska vikens vatten att anpassa sig till den pågående blockaden och förbli medvetna om det ökade hotet avseende europeiska skepp. Detta efter att Irans militär i förra veckans beslagtog två grekiska oljetankers. Just nu befinner sig minst 17 grekiska tankfartyg i vatten nära Iran.

Varningen till fartygen uppmanade besättningarna att omedelbart ”anpassa sig till den oacceptabla situationen och verkligheten som skapats av den iranska regeringens taktik”, enligt regeringens talesman Ioannis Oikonomou vid en pressträff på måndagen i Aten.

Politico bedömde i en artikel under helgen att 17 andra grekiskflaggade tankfartyg i Persiska viken riskerar att beslagtas av Iran som ytterligare vedergällning för att USA stal iransk olja i Medelhavet när ett ryskflaggat tankfartyg med iransk råolja nyligen beslagtogs utanför Grekland.

Greklands utrikesministerium bekräftade att den grekiskflaggade Delta Poseidon bordades av iranska soldater via helikopter, som senare i internationella rapporter identifierades som IRGC-agenter. Ministeriet hade kallat dådet ”piratverksamhet” och ett ”våldsamt övertagande av två grekiskflaggade fartyg”. Minst två grekiska medborgare greps vid den första ombordstigningen.

En liknande incident rapporterades på ett annat grekiskflaggat fartyg, med sju grekiska medborgare, utanför den iranska kusten. Det andra fartyget, identifieras av ministeriet som Prudent Warrior, som drivs av det grekiska företaget Polembros Shipping.

Delta Poseidon befann sig cirka 22 nautiska mil utanför Irans kust i internationellt vatten när den bordades. Elitkommandot från IRGC-flottan övervakar noga trafiken genom den smala men livsviktiga passagen Hormuzsundet, vilket ibland leder till konfrontationer även med den amerikanska militärens närvaro i regionen.

Frankrike har under globalist-presidenten Macron högljutt fördömt den iranska aktionen, samtidigt som de naturligtvis inte nämner USA:s beslagtagande av iransk råolja i första hand. ”Vi uppmanar Iran att omedelbart släppa besättningen och fartygen”, står det i ett uttalande från den franska regeringen, som också varnar för att Teheran måste stoppa sin störning av sjötrafiken nära dess vatten.

Iran verkar redo för en potentiell återgång till ett scenario som liknar sommaren 2019 som internationellt kallades ”tanker war” – som inleddes efter att Iran beslagtagit ett brittiskflaggat tankfartyg i Hormuzsundet den 4 juli samma år, som vedergällning för att USA och Storbritannien beordrat kvarhållande av det iranska fartyget Grace 1 utanför Gibraltar.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar