”Grevinnan och betjänten” får en förberättelse

Sketchen ”Grevinnan och betjänten” är en älskad nyårklassiker som varje år får européerna att skratta. Den har även fungerat som en omtyckt parodi på svenska politiker. Nu ges den nytt liv, när en ny sketch utspelar sig 50 år tidigare.

1963 spelades den brittiska sketchen ”Grevinnan och betjänten” in i Tyskland och har därefter varje år underhållit miljontals européer varje nyårsafton. 1969 började SVT att sända en nedklippt version på 10 minuter varje nyår.

Den korta berättelsen handlar om den förmögna, men åldriga grevinnan Miss Sophie (spelad av May Warden), som håller en födelsedagsbjudning för sina fyra närmaste vänner, vilka samtliga är döda. Lotten faller då på hennes lojale betjänt, James (spelad av Freddie Frinton), att dricka gästernas skål i deras ställe.

Det komiska resultatet blir en alltmer berusad James som tappar den professionelle betjäntens stoiska persona, till förmån för drinkarens oregerlighet. Komiken förstärks ytterligare av ett återkommande skämt, där James ständigt snubblar på ett uppstoppat tigerhuvud när han ska hämta mat och dryck.

Sketchen innehåller en av TV-historiens mest berömda dialoger:

”Samma rutin som förra året?” (eng. ”Same procedure as last year?”)

”Samma rutin som alla år, James.” (eng. ”Same procedure as every year, James.”)

Ny middag med levande gäster

Nu är en ny sketch under arbete, som utspelar sig 50 år innan originalet. Där är Miss Sophie 39 år gammal och omgiven av fem friare, vilka utgörs av originalets fyra frånvarande gäster samt James (som där är sonen till godsets ägare), den preussiske militären amiral von Schneider, äventyraren Sir Toby, den franske livsnjutaren Pommeroy, och kolonisatören Winterbottom, rapporterar The Guardian.

Exakt när den nya versionen kommer att släppas framgår inte, men för den som vill se originalet kommer den att visas på SVT 19:45.

Annars finns den tillgänglig, med svensk text, att se på Youtube:

1991 gjordes en version av sketchen med Ny Demokrati-ledarna Ian Wachtmeister och Bert Karlsson.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter