Gröna smoothies och bladgrönsaker – del 1

– en tickande hälsobomb

När vi i medierna ständigt får höra om grönsakers påstådda nyttighet, i synnerhet den från gröna bladgrönsaker, så är det lätt att låta sig inspireras av diverse influensers och kändisar som använder mängder av dessa i gröna smoothies. Men skenet bedrar då denna gröna sörja varken är nyttig eller bra för kroppen. Den är faktiskt en tickande bomb som på kort tid kan förstöra din hälsa för lång tid framöver.

En medial trend

En av många trender det senaste decenniet har varit så kallade gröna smoothies, vars påstådda syfte har varit att rena kroppen från gifter och förstärka hälsan genom sitt, på papperet åtminstone, höga vitamininnehåll. Det har i medierna sedan länge klagats över att vi svenskar äter för lite frukt, grönt och fibrer idag och att detta är något som vi minsann måste ändra på.

Mängder av kändisar, experter, fitness- och hälsoprofiler har därför gjort gemensam sak genom driva på en form av renlevnads- och nyttighetstrend som är hämtad från framförallt USA. Det är framförallt den så kallade ”vegotrenden” och trenden med ”Superlivsmedel” som gått i bräschen, där i princip allting som är växtbaserat höjts till skyarna och beskrivits som väldigt nyttigt och klimatvänligt. Samtidigt som de flesta animalier demoniserats som cancerframkallande miljöbovar man bör hålla sig borta från, både för planetens och hälsans bästa.

Vi har sett många kändisar och hälsoprofiler göra videos med recept på gröna smoothies som sägs stärka hälsan och värna klimatet/miljön. Särskilt kvinnliga kändisar är överrepresenterade bland dessa, vilket inte är underligt då anhängarna till övervägande del är kvinnor.

Det är därför lätt för denna publik att tro, när de ser en pinnsmal, vältränad kändis eller dietist stå och göra gröna smoothies på TV, att de själva kommer se ut så ifall de själva börjar dricka samma sak. Det här är inte heller konstigt då kvinnor av naturen är mer flockdjur än män och därför är villigare att göra som flocken gör. Att då färre män hakar på denna hälsotrend är inte heller så konstigt. De är överlag även mindre benägna att lyssna på och följa auktoriteter än kvinnor, oavsett folkgrupp och kultur.

I egenskap av en typisk man måste jag därför vara sådär tråkigt rak och höja ett varningens finger när jag ser något skadligt och farligt uppmuntras, oavsett mothugget jag får. En sådan sak är just gröna bladgrönsaker som inte har några som helst hälsofördelar för människokroppen. Tvärtom har de förmågan att förstöra din hälsa och urholka din livskvalité, i synnerhet för de med vissa underliggande sjukdomar och krämpor. För dem kan gröna bladgrönsaker redan i måttliga mängder faktiskt bli livshotande och resultera i livslång dialys. Jag ska nedan förklara varför på ett så enkelt och kortfattat sätt som möjligt.

Oxalater – ett av växternas många försvar

Har ni hört talas om så kallade antinäringsämnen? Det är benämningen på den grupp föreningar (naturliga och syntetiska) som återfinns i framförallt vegetabiliska livsmedel och som på olika sätt hämmar ditt upptag av viktiga näringsämnen. En grupp av dessa antinäringsämnen kallas för oxalater. De bildas när oxalsyran från växten binder till en mineral, till exempel magnesium eller kalcium och därmed bildar ett salt. Det är en av många försvarsmekanismer som växter har för att försvara sig mot de angripare som försöker äta dem. Växten kan ju olikt djur och insekter, inte fly från platsen när den blir angripen utan måste därför utveckla andra försvarsmekanismer. Den gör det genom kemisk krigföring mot angriparen i syfte att avskräcka denne från framtida förtäring. Det är ren självbevarelsedrift med andra ord. Oxalsyran fyller för övrigt (för växten) funktionen att binda viktiga mineraler i jorden så att den sedan kan reglera dess koncentrationer.  

Kalciumjon + oxalsyra = Kalciumoxalat
Bild: Wikipedia/Hellbus

Både skadar och försvagar din kropp

I människor är oxalsyran för övrigt en slaggprodukt som normalt lämnar kroppen via urinen. Det sker under nedbrytandet av aminosyrorna glysin och hydroxyprolin, samt en molekyl vid namn glyoxalat. För de som lider av den sällsynta genetiska sjukdomen ’hyperoxaluri’, som är en defekt av glyoaxalat-omsättningen, utsöndras stora mängder oxalater via urinen. De bildar lättare oxalater av oxalsyran än gemene man och drabbas därför av större och fler oxalatavlagringar i kroppen, framförallt i ben, benmärg, leder och vävnader utanför njurarna. Något som ofta leder till njursten, tidig njursvikt och njurförkalkning.

Oxalsyran bildar för övrigt kristaller (alltså oxalater) i många olika former hos både växter och människor. En av dessa är den nålformade rafidformen i bilden nedan. Jag antar att du, liksom jag, ogärna vill ha dessa små, mikroskopiska nålar inuti din kropp över tid. Den goda nyheten är att du kan bli av med dem medan den dåliga är att det tar lång tid och kräver att du håller det dagliga intaget av oxalater på en nivå som är så nära noll som möjligt.
Med andra ord, inga gröna smoothies eller gröna sallader på tallriken mer, någonsin!

Oxalatkristaller i rafidform (nålform)
Bild: Wikipedia/Hellbus

Åtminstone inte ifall du vill optimera din hälsa och bli kvitt många av de krämpor som urholkar din livskvalité. Krämpor som idag är mycket vanliga i den utvecklade världen och som till viss del har sitt ursprung i förtäringen av bland annat oxalatrik mat. Detta skriver jag inte i syfte att fostra, vara elak eller smutskasta de profiler som främjar konsumtion av gröna bladgrönsaker. Jag skriver det i syfte att uppmärksamma den enorma effekt som maten vi äter faktiskt har för vår hälsa. När det gäller just oxalater kan jag dels tala av egen erfarenhet angående denna elakartade grupp antinäringsämnen.
Allt detta står att läsa i denna bok.

I del två av denna artikel kommer jag att berätta om mina egna och andras erfarenheter av oxalaternas biverkningar.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter