Många politiska trender kommer och går, ofta med dåligt faktaunderlag till stöd. Klimattrenden är en sådan, till vilken fenomenet ”grönt stål” kan räknas. Inte desto mindre kan trenderna vara marknadsföringshjälpmedel i olika sammanhang och använda draghjälpen från media, som kan vara politiskt involverade eller helt enkelt sälja nyheter med trendernas hjälp.
Som Frihetsnytt redan tidigare har rapporterat, finns planer på fossilfria stålverk både från statens sida, genom SSAB och det nya bolaget Hybrit, och från det privata initiativet H2 Green Steel. De ska bli fria från koldioxidutsläpp genom hittills oprövad användning av vätgas och produkten blir något som kallas ”grönt stål”, stål som producerats utan koldioxidutsläpp. Problemen är dock flera.
Politiska problem
Näringsutskottet och dess ordförande, Sverigedemokraternas Tobias Andersson, har kallat till sig Svenska kraftnät och Energimyndigheten för att klara ut effekterna av till exempel Hybrits belastning på det svenska elnätet, skriver Dagens Industri (DI). En del beräkningar gör gällande att Hybrit ensamt skulle komma att göra av med lika mycket som hälften av hela dagens svenska elförbrukning, en kalkyl som bör vara svår att få ihop även med framtida lindrigare elpriser. Projekten som sådana har inget speciellt stöd i Tidöavtalet.
Kostnadsproblem
Många kan också uppfatta det som att statsstödet till Hybrit-projektet redan är klart och att det bara är formalia som återstår tills det ska betalas ut, eftersom projektet har klimatanknytning och hakar på klimattrenden. 4,9 miljarder har begärts från projektägarna från Energimyndigheten.
I debatten finns också farhågor om att projektet inte går att få i hamn med mindre än ytterligare flera miljarder kronor i statsstöd. Detta är något som Andersson, tillsammans med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Jessica Stegrud, riksdagsledamot i näringsutskottet, varnar för i en debattartikel i DI.