Guldpriset på rekordnivå i Egypten

När det egyptiska pundet sjunker i värde väljer oroliga sparare att köpa guld, vilket får guldpriset att stiga. Efter en topp i december börjar priset att sjunka.

I december passerade det egyptiska guldpriset 1 800 egyptiska pund EGP (ungefär 750 SEK, eller 72,73 US dollar) för ett gram på 21 karat, rapporterar Reuters.

Sedan dess har priset börjat sjunka. Enligt Reuters ligger priset nu på 1 545 egyptiska pund, vilket dock är en rejäl höjning under det gångna året, då det vid samma tid för ett år sedan låg på 673,5 egyptiska pund. Samtidigt ligger guldpriset på 50-51 US dollar på de internationella marknaderna.

Enligt Ibrahim Hegazy, chef för marknadsavdelningen på American University of Cairo, är en av anledningarna till prisökningarna att det egyptiska pundet sjunker i värde och många ser då guld och övriga ädelmetaller som en säker investering.

I nuläget motsvarar en amerikansk dollar 24,7 EGP, jämfört 18,8 EGP i mars i år. Förra veckan rapporterade Reuters att den egyptiska centralbanken höjde räntan, vilket ses som en förberedelse för en ytterligare försvagning av valutan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Nerver av stå(h)l gav VM-guld

Irak köper 1000-tals kilo guld

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter