Guldpriset slår alla tidigare rekord

Under torsdagen gick guldpriset till den högsta nivån någonsin. Guldet handlades för nästan 700 000 kronor och är ”all time high”.

Idag, torsdagen den 6 april, noterades de högsta priserna som guld handlats för någonsin, uppmätt i svenska kronor. Vid lunchtid handlades guldet för 678 966 kronor per kilo vilket aldrig har hänt tidigare.

Guldpriset har under den senaste tiden slagit rekord efter rekord och många menar att det inte är sista gången som guldpriset slår rekord. Rekordet som slogs idag är det högsta räknat i svenska kronor och nära rekordet räknat i amerikanska dollar.

– Vi snackar all time high i svenska kronor, och nära all time high i amerikanska dollar, säger Michel Rufli på Nordic Gold Trade i Stockholm enligt Dagens PS.

Guldet slår ännu ett rekord. Skärmavbild: www.nordicgoldtrade.com
Guldet slår ännu ett rekord. Skärmavbild: www.nordicgoldtrade.com

Guldpriset stiger när centralbankerna investerar

Anledningen till att guldpriset stiger så kraftigt som det gjort under den senaste tiden med bland annat dagens rekord går att härleda till att centralbankerna köper mer guld för att säkra sin verksamhet, vilket Frihetsnytt rapporterat.

Den senaste tidens oro kring bankerna i Europa och USA har gjort att flera centralbanker köpt stora mängder guld. Detta gjorde centralbankerna även efter att kriget i Ukraina började vilket även då gav guldet en sving uppåt.

Människor vänder sig till guld och bitcoin

Den ekonomiska oron finns inte bara bland centralbankerna utan även privatpersoner runt om i världen har sökt sig utanför de traditionella finanserna för att säkra sina tillgångar. Detta visar sig på flera sätt men kanske tydligast i när tillgångar som centralbankerna inte har kontroll över handlas mer.

Frihetsnytt har rapporterat om hur investerare rusat till kryptovalutan bitcoin och guld för att säkra värdet på sina tillgångar. Detta har lett till att bitcoin ökat med 125 000 kronor på 3 månaders tid.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter