En del människor blir hjältar för det de själva gör. Andra kanske för det som de hjälper andra att göra. Och ytterligare några för det som de hjälper andra att undvika.
Gustaf Dalén, svensk uppfinnare, född 1869 och död 1937, var en person av den tredje sorten. Han föddes på en gård i förhållanden som inte var fattiga men som inte heller gav mycket intellektuell stimulans. Han hade tidigt en inre drift att uppfinna saker och mekanismer som löste praktiska problem, med utgångspunkt från just de problem som han själv såg och hade nära sig. Med det blev han en länk i en lång kedja av genialiska svenska uppfinnare som inte bara tänkte nytt utan också hade en praktisk syn på verkligheten – Christopher Polhem, Alfred Nobel, Håkan Lans och många fler.
Ungdom och utbildning
Efter examen från Chalmers 1896 (Chalmers hade då inte rätt att utexaminera civilingenjörer) reste han till Schweiz kanske förnämsta tekniska högskola för vidareutbildning.
Med studierna bakom sig började han verka på det företag som senare skulle bli AGA, ett förnämligt bolag fram till den punkt då det som många andra klassiska svenska industriföretag skulle komma att bli uppköpt av ett utländskt bolag, Linde, och som så ofta i denna sorts situationer tappa det mesta av sin särart. I sin ingenjörsroll på bolaget intresserade sig Dalén för gasen acetylen, en potentiellt explosiv gas med stort användningsområde inom belysning.
Räddade sjöfarten
Vid 1800-talets slut hade sjötrafiken redan expanderat i många decennier, och fyrar för att skydda fartyg för skeppsbrott mot land hade länge blivit föremål för stort intresse. Acetylen var en lämplig gas för fyrbelysning, men gav upphov till många problem med orimligt stort behov av frekvent påfyllning.
Dalén räddade nu livet på många människor, hur många kan bara uppskattas, genom sin uppfinning klippljusapparaten, som tände små gasbubblor under mycket kort tid och därmed sparade 90 procent av gasen till fyrbelysningen. En ytterligare besparing kom genom hans solventil, som stängde av gastillförseln under dagen genom att utnyttja solvärmen och låta en stav utvidga sig och stänga en ventil. Thomas Edison, lite av en klassisk uppfinnare själv, sa kort om solventilen: ”It won’t work.”. Men solljusventilen fungerade, och solljusventilen på Blockhusuddens fyr fungerade utan service till 1980 då man bytte ut den.
Ytterligare två uppfinningar till fyrar, varav en den så kallade Dalénblandaren som lät syre och acetylen antända ett trådnät som sedan lyste via en lins, gjorde AGA till ett världsföretag med bland annat kontrakt på alla fyranläggningar i Panamakanalen som då var relativt ny.
Olycka och återkomst
Gustaf Dalén blev blind efter en explosion i sitt laboratorium 1912. Några veckor senare fick han Nobelpriset i fysik för sina uppfinningar inom belysning till fyrar – ett pris som grundats av en annan svensk ingenjör med orubblig vilja att förbättra och söka nya lösningar.
Han blev också ett föredöme för alla som drabbats av motgångar genom att återkomma till AGA 1913 och där ta fram AGA-spisen, en bränslesparande uppfinning som revolutionerade hemarbetet lite på samma sätt som dammsugaren och kylskåpet – det senare också det en uppfinning av en praktiskt och självständigt tänkande svensk ingenjör, Baltzar von Platen.
1937 dog Gustaf Dalén i cancer efter ett liv och en bana som få kan efterlikna, men som förblir ett exempel på vad begåvning och vilja tillsammans kan åstadkomma.