Guvernörskravet: ”Dödstraff för både massmördare och barnvåldtäktsmän”

Efter ett kontroversiellt domslut där en man som mördat 14 skolungdomar slapp undan dödsstraff på grund av en enda släpphänt jurymedlem fick Floridas guvernör Ron DeSantis nog. Nu följer skärpning av straffen för grova brott mot barn och undomar.

Guvernör Ron DeSantis föreslog på torsdagen ändringar i sin delstats straffrättslagar. Framförallt vill han ändra majoritetsreglerna för domstolsnämnden (juryn).

Fox News berättar att DeSantis krav kommer efter domen mot massmördaren Nikolas Cruz, som nyligen räddades från avrättning efter att en jurymedlem röstade emot. Han hade skjutit ihjäl 17 skolundomar och skadat massvis fler helt utan anledning. Guvernören kräver nu att en klar majoritet, så kallad ”supermajority” eller ”vast majority” (66-95%) ska vara tillräckligt för dödsdom.

Skolbarnsmördaren Nikolas Cruz vid fasttagandet. Foto Flordiapolisen

En enda jurymedlem borde inte ha vetorätt”, sa DeSantis. Jag tror inte att rättvisa skipades i det här fallet. Om vi ska ha dödsstraff måste vi också utdöma det för de värsta av de värsta brotten”.

Doktor Ilan Aldaheff, vars 14-åriga dotter blev nedmejad när hon flydde för sitt liv, instämde.
Varför har vi överhuvudtaget dödsstraff? Vad är meningen med det?” Frågade Alhadeff after att Cruz klarade sig undan med livstid i fängelse. Dr. Aldaheff uttalade också sin förhoppning att medfångarna kommer att ta hans dotters mördare av daga så snart som möjligt.  

Även barnvåldtäktmän ska avrättas

Medan DeSantis ändå är i farten med att förbättra bestraffningen av massmördare är det ingen som är förvånad över att han även passar på att förbättra chanserna för att barnvåldtäktsmännen får snaror runt sina halsar. Vid ett anförande inför Floridas polisförbund förde han fram idén att justera miniminstraffet för barnväldtäktsmän till livstid och maxstraffet till döden.

Guvernör Ron Desantis

Guvernör DeSantis är känd för sitt måttliga intresse för politisk teater och sitt desto större intresse för att få saker och ting gjorda. Han är känd som en ”doer” och det är i denna egenskapen han har fått över en stor del av de demokratiska väljarna i delstaten på sin sida. Allt oftare hörs republikanska röster i debatten som föredrar Ron DeSantis före Donald Trump som presidentkandidat vid nästa val. Den sistnämnde å sin sida verkar mycket oroad över att De Santis faktiskt ställer upp i presidentvalet – och har gjort antydningar om att han skulle ha komprometterande information om DeSantis som han kommer att släppa ut ifall denne ställer upp som kandidat.

En tidig opinionsundersökning gav DeSantis ett stort försprång mot Trump, medan de undersökningar som senast publicerats istället har visar ett måttligt försprång för Trump. Bedömare menar att de vanligtvis opålitliga amerikanska opinionsinstituten har svårt att bestämma sig vilken av de två politikerna som deras uppdragsgivare vill ska gynnas.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter