”Håll det i hemmet!” – massiv protest när Pridetåg hölls i Belgrad

Trots massiva protester från serber hölls homosexparaden EuroPride i Belgrad i lördags. Motdemonstranterna var uppemot 100 000 och inkluderade ortodoxa präster, bikers och vanligt folk.

Det var främst religiösa symboler som hölls upp av de som protesterade mot Pridemarschen i helgen, men några hade även ryska flaggor och bilder av Putin.

– Jag diskriminerar inte mot dem, jag vill inte ens bry mig om dem. Jag struntar i vad de gör, men de borde göra det hemma och inte utsätta andra för det, det är inte trevligt, säger demonstranten Djordje när han intervjuas av Crux.

– Se bara på dem och se på oss, jämför bilderna.

Den serbiska regeringen drog tillbaka sitt stöd för Europride i slutet av augusti då man ansåg att nationen, som står på randen till krig mot sin tidigare provins Kosovo, har viktigare saker att bekymra sig om än den splittrande HBTQ-frågan. Tusentals serber marscherade den 11 september genom Belgrad för att protestera mot Pride-tåget, vilket följdes av att polisen drog in tillståndet för Pride och förbjöd det från att hållas.

Den internationella organisationen EuroPride och den lokala grenen Belgrade Pride protesterade i sin tur och samlade in 29 000 underskrifter från 123 länder som krävde att regeringen skulle häva förbudet.

Den 16 september förklarade den serbiska regeringen – som leds av den öppet lesbiska premiärministern Ana Brnabić – att Pridetåget skulle få hållas trots det folkliga motståndet. 5 200 poliser beordrades istället ut för att hålla motdemonstranterna på avstånd.

Enligt AP News ledde detta till begränsade sammandrabbningar mellan polis och motdemonstranter, med 64 gripna och 10 lindrigt skadade poliser som följd.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter