Hallengren: Inga åtgärder mot Kinasnuvan trots ”ökad spridning”

Trots en oväntad spridningsvåg av covid-19 mitt i sommaren kommer inga restriktioner att återinföras, uppger socialminister Lena Hallengren. Bedömare menar att man håller på att ge upp covid som ursäkt för att införa kontrollsamhället och istället kommer att lansera andra metoder.

– Vi får lära oss att leva med viruset, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Detta trots att antalet covidsmittade bland dem som provtas ökat med lite drygt 30 procent samt att ”[f]lera regioner har också rapporterat att fler patienter behöver sjukhusvård och 17 av 21 regioner har infört munskyddskrav i sina verksamheter igen”, enligt ny statistik från Socialstyrelsen.

– Det som är så överraskande är att ökningen kommer mitt i sommaren, säger Hallengren.

Narrativet slutligen sprucket

Men till skillnad från vid tidigare smittovågor, understryker nu ministern att det ”inte finns någon anledning att känna oro”. Detta därför att vi ”har en hög vaccinationstäckning som skyddar oss mot allvarlig sjukdom”. Det är därför ”inte aktuellt” att vare sig skala upp testning och smittspårning eller att införa nya restriktioner, säger sossen.

Vaccinationstäckningen är emellertid i stort sett oförändrad från de tillfällen då man infört restriktioner tidigare, med hänsyn till hur lång tid det gått och hur lång tid vaccineringarna uppges skydda mot sjukdomen.

Det är däremot sedan länge fastslaget att kritikerna haft rätt och att den ”dödsbringande” sjukdomen covid-19 har ungefär samma dödlighet som en influensa – det vill säga, den dödar nästan uteslutande människor som på grund av ålder och/eller svår sjukdom hade kunnat avlida även av en vanlig influensa. Av alla svenska medborgare yngre än 70 års ålder som fått sjukdomen, har en på tusen avlidit – och de som gjort det har så gott som aldrig varit friska innan de drabbades av covid. För unga människor har covid redan från början haft lägre dödlighet än vanlig säsongsinfluensa.

Planerar eliten nya påhitt?

Den senaste varianten av covid-19, omikron, har enligt officiell statistik lägre dödlighet än säsongsinfluensa även om man räknar med samtliga åldersgrupper. Därmed är det enligt erfarna covid-kritiker nu omöjligt att upprätthålla det narrativ om en ”dödlig pandemi” som använts för att införa allehanda inskränkningar i människors frihet och överföra en enorm del av världens samlade rikedomar från medelklassen och de fattiga till de som redan var rikast.

Filip Sjöström, en av medgrundarna till frihetsrörelsen i Sverige, skriver i en kommentar till Frihetsnytt:

”Det ska helt klart bli spännande att se hur Sveriges regering och myndigheter hanterar kommande smittspridning. Narrativet de kommer med är så tunt att det riskerar att spricka vid för tuffa åtgärder. Därav deras försiktighet. Jag tror istället att andra metoder kommer att användas för att fortsätta införa det kontrollsamhälle vi varnat om under lång tid.”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter