Han kallas till socialutskottet om gårdsförsäljning

Socialminister Jakob Forssmed (KD) måste förklara sig för Socialutskottet om var regeringen står kring frågan om gårdsförsäljning av alkohol, skriver Omni.

Tidöpartierna, det vill säga regeringen plus Sverigedemokraterna, har samtliga försäkrat svenska folket att det ska bli lagligt att köpa med sig några flaskor vin eller öl om man besöker en tillverkare i Sverige. Fast de har inte berättat när detta kan komma att bli aktuellt. Den ansvarige ministern Jakob Forssmed har inte ens kunnat garantera att detta kommer att ske under denna mandatperiod.

Forssmed menar att förutsättningen är att gårdsförsäljningen inte får hota Systembolagets alkoholmonopol, men längre än så har han inte kommit.

Socialministern kallas nu upp till Socialutskottet för att förklara vad regeringen tänker göra i frågan.

Rädda om statens guldkalv

Att tillåta gårdsförsäljning av alkohol skulle sannolikt innebära döden för Systembolagets monopol, enligt en intern rapport från regeringskansliet, har SvD tidigare rapporterat. I rapporten bedöms det som ”en stor risk”.

Det svenska alkoholmonopolet är ett undantag från EU:s konkurrenslagstiftning och om Sverige börjar rucka på de strikta reglerna riskerar allt att falla, enligt regeringskansliets rapport. Det skulle finnas stor risk för att EU skulle säga att även utländska tillverkare i så fall ska ha tillgång till försäljning av alkohol på den svenska marknaden.

Detta är naturligtvis en knivig fråga för regeringen och SD. De har alla slängt ur sig löftet om gårdsförsäljning av alkohol men står nu inför situationen att reglera hur, när och hur mycket och så vidare. Om det sen visar sig att man riskerar guldkalven Systembolagets existens, då blir det sannolikt några extra sömnlösa nätter för socialministern innan beslut kan fattas.

Socialdemokraten Fredrik Lundh Sammeli, i socialutskottet, anser att det vore ”vansinnigt att tillåta gårdsförsäljning”. Socialdemokraterna har krävt att regeringen ska inhämta ett förhandsbesked från EU-kommissionen huruvida införandet av gårdsförsäljning kan hota Systembolagets monopol. Detta ställde sig dock inte utskottet bakom på dagens möte.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter